Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevrijeme u BiH: Poplave u TK, vjetar skidao krovove i uzrukovao nestanak struje

BiH

Nevrijeme u BiH (7)

Jaki udari vjetra prouzrokovali su velike probleme stanovnicima na području Unsko-sanskog, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona zbog čega je veliki broj domaćinstava ostao bez snabdijevanja električnom energijom, a osim tog problema na području Tuzlanskog kantona evidentirane su i poplave zbog otapanja snijega.

Kako je navedeno iz Federalne uprave Civilne zaštite područje Tuzlanskog kantona u kasnim popodnevnim satima i u toku protekle noći je bilo zahvaćeno povremenim udarima jakog vjetra. Prema izvještajima općinskih operativnih centara civilne zaštite, došlo je do povremenih prekida u snabdijevanju električnom energijom uslijed oštećenja niskonaponske mreže. Ekipe JP EP BiH su do jutarnjih sati uspjele otkloniti većinu kvarova i omogućiti nesmetano napajanje električnom energijom.

Tokom noći i u jutarnjim satima na području općine Zavidovići u Zeničko-dobojskom kantonu zabiježeni su jači udari vjetra, a prema do sada prikupljenim informacijama nije pričinjena veća materijalna šteta.

I na području općine Kakanj zabilježeni su jači udari vjetra, koji nije prouzrokovao veće probleme. Na jednoj zgradi vjetar je pomjerio salonit, koji je prijetio da padne na ulicu, te su vatrogasci pristupili uklanjanju navedenog salonita.

Jak vjetar koji je sinoć duvao u Banjoj Luci srušio je krov na dijelu zgrade Pravnog i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u ulici Stepe Stepanovića

Zbog jakog nevremena koje je zahvatilo Unsko-sanski kanton bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. Bez napona su dalekovodi: u gradu Bihaću van napona je dio 10 kV dalekovod Sokolac i 1 trafo-stanica u naselju Bakšaiš, u općini Sanski Most van napona je dio 10 kV dalekovoda Kamengrad, u općini Cazin van napona je dio 10 kV dalekovoda Farma Ramići, u općini Bosanska Krupa van napona je dio 10 kV dalekovoda Jesenica i dio 10 kV dalekovoda Perna, u općini Bosanski Petrovac van napona je dio 10 kV dalekovoda Bukovača. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

U Bihaću je, zbog slabijeg kapaciteta, otežano snabdijevanje pitkom vodom sa izvorišta Privilica, dok su naselja koja se napajaju sa izvorišta Klokot bez pitke vode ili je snabdijevanje otežano zbog prekida u snabdijevanju električnom energijom izvorišta Klokot.

Usljed jakog vjetra i u općini Visoko u Zeničko-dobojskom kantonu došlo je do pada jednog stuba niskonaponske mreže.

Usljed olujnog vjetra na području Srednjobosanskog kantona u toku noći dolazilo je do povremenog nestanka električne energije u općinama Donji Vakuf (MZ D.Vakuf i Torlakovac), Busovača (MZ Kaćuni), Vitez (u više naselja), Jajce (Bistrica, Kuprešani i Landići), Travnik (Biljanska regija-Mehurić i G. Bukovica).

Istovremeno, vodostaj na brani HA Modrac u Tuzlanskom kantonu jutros u sedam sati bio je 198,96 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme je viši za 55 cm.

Usljed naglog topljenja snijega u općini Doboj Istok došlo je do porasta lokalnih vodotoka, zbog čega je došlo do bujičnog plavljenja na pojedinim dijelovima općine. U MZ Brijesnica Mala poplavljeni su jedan stambeni i jedan pomoćni objekat. Rijeka Spreča se izlila iz korita i priobalno poplavila oko 5 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U Općini Gračanica usljed naglog topljenja snijega i povećanog vodostaja rijeke Spreče došlo je do izlijevanja vode na području općine Gračanica, u MZ Pribava i MZ Lohinja. Trenutno je oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta pod vodom. Za sada nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata. Trenutni vodostaj na mjernom mjestu Karanovac je 310 cm.

Jak vjetar koji je sinoć duvao u Banjoj Luci srušio je krov na dijelu zgrade Pravnog i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u ulici Stepe Stepanovića.

Ispred Ekonomskog fakulteta, u neposrednoj blizini, srušeno je stablo, a u ulici Kralja Petra II Karađorđevića jak jugozapadni vjetar srušio je veliko stablo koje je oštetilo dva automobila.

U čitavom gradu vjetar je sinoć lomio grane drveća i prevrtao reklamne panoe.