Poplave ugrozile kuće u selima brčanskim selima, kod Doboja voda zaustavila saobraćaj

BiH

bušletić poplava

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton – saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Visina vodostaja izmjerena u 7 iznosila je u Bosanskom Brodu 377 (normalno stanje), jučer 232 cm, Bosanskom Šamcu 121 (normalno stanje), jučer -13 cm, Orašju 306 (normalno stanje), jučer 168 cm.

Obilna kiša koja 24 sata neprestano pada, prouzrokovala je brojne probleme u nekoliko sela u Brčko distriktu, potvrdio je Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta, prenosi Anadolija.

brcko poplave (1)

U Rašljanima je voda ugrozila šest, a u Islamovcu jednu kuću.

“Stanje je jutros eskaliralo kada su u pitanju vodotoci. Problem su tzv. bajpasi koji zamjenjuju oštećene ili porušene mostove u prošlogodišnjim poplavama. Bajpasi bukvalno predstavljaju mjesta gdje se skuplja sav otpad i granje i pravi velike probleme, jer rijeka izlazi i plavi”, objasnio je Vojnović.

Dodajući da je u Rašljanima na prvom bajpasu bager koji to raščišćava, uz primjedbu da je nemoguće da velika količina vode prolazi kroz cijevi koje su postavljane umjesto oštećenog mosta.

brcko poplave (2)

“Civilna zaštita je pripravna od sinoć i obilazimo kritične tačke. Najkritičnija putna komunikacija je u Štrepcima i Rašljanima. Imamo i izlijevanje rijeke u Boću gdje je ugrožena putna komunikacija prema Brčkom. U Boderištu imamo odron zemlje”, kazao je Vojnović.

Osim toga, javio se problem i sa rastom vodostaja potoka Blizna.

“Rijeka Sava nije ni blizu kritične tačke i to je ohrabrujuće. Problem nam predstavljaju vodotoci malih rijeka”, kazao je Vojnović, dodajući da za sada nema problema sa klizištima, ali da se može očekivati pomjeranje tla.

brcko poplave (3)

Vodostaj rijeke Une u Bihaću iznosi 56 cm, kritična tačka je 100 cm, dok vodostaj rijeke Sane u općinin Sanski Most iznosi 200 cm, kritična tačka je 380 cm.

Vodostaj rijeka na prostoru Srednjobosanskog kantona je u porastu.

Saobraćaj na regionalnom putu Doboj – Modriča u mjestu Bušletić potpuno je obustavljen zbog izlivanja vode na kolovoz, saopšteno je iz Auto–moto saveza RS-a.

Na magistralnom putu Banja Luka – Crna Rijeka – Jajce, na lokalitetu Dabraca došlo je do većeg odrona, pa se vozačima skreće pažnja na oprezniju vožnju.

I na svim ostalim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina vozači se upozoravaju na učestale odrone, zbog čega je neophodna maksimalno oprezna i sporija vožnja.

Vodostaj rijeke Bosne je normalan.

U općini Sapna u Tuzlanskom kantonu prijavljeno je aktiviranje klizišta u naselju Sandić, MZ Skakovica, koje ugrožava jedan stambeni objekt.