Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Popularnost SBB-a pada, SDP-a raste, Novalić najnegativniji političar u BiH

BiH

parlament fbih cavara novalic (1)

Do Lokalnih izbora u BiH ostalo je manje od pet mjeseci, a sve političke stranke u našoj zemlji užurbano rade ankete svakog mjeseca, piše novinska agencija Patria.

Uporedo sa stranačkim anketama i ugledne međunarodne organizacije vrše istraživanja javnog mnijenja te ih šalju na adrese stranaka u BiH. Upravo jednu takvu anketu nedavnu je sprovela je ugledna neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u, a anketa je proslijeđena svim političkim strankama u BiH.

Većina uglednih organizacija istraživanje javnog mnijenja koristi samo kao interno sredstvo koje se koristi radi informiranja partnera i radi unaprijeđenja programskih aktivnosti, i nije dizajnirano za javno publikovanje.

Novinska agencija Patria došla je u posjed posljednje urađene ankete na prostoru BiH. Prema podacima u FBiH Stranka demokratske akcije ima 15 posto, SDP 11 posto, HDZ 11 posto, DF 9 posto, SBB 5 posto i Naša stranka 2 posto, u RS najpopularniji je SNSD s 23 posto, a slijedi SDS sa 11 posto.

U poređenju sa anketom rađenom u septembru 2015. godine SDA je sa 20% pala na 15%, a jedini rast bilježi SDP. Interesantna je i pozicija Saveza za bolju budućnost koji je sa 14 posto bio drugi po popularnosti, nakon ulaska u vlast pao je na pet posto. SDP je u tom periodu primjera radi imao 7%.

Iako je Demokratska fronta u padu, njen lider Željko Komšić i dalje je prvi po popularnosti kada je riječ o liderima. Iza njega na drugoj poziciji je Nermin Nikšić, lider SDP-a, treći je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, a Bakir Izetbegović, lider SDA zauzima tek peto mjesto i inače tri puta lošije stoji u odnosu na stranku koju predvodi.

Premijer FBiH Fadil Novalić prema posljednjoj anketi najnegativniji je političar u Bosni i Hercegovini sa čak 80 posto. Lider njegove partije Izetbegović ima 30 posto, koliko ima i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Anketa pokazuje da među ispitanim građanima u BiH ima čak 40 posto neodlučnih, koji se još uvijek dvoume da li će uopće izaći na izbore u oktobru.

Kako saznajemo iz nekoliko političkih stranaka koje su dobile ovo istraživanje u mnogim parametrima ona se podudara sa stranačkim anketama.

Kako otkriva naš izvor iz SDA, uopće ih ne čudi činjenica da je Novalić trenutno najnegativniji političar u BiH, jer je svojim potezima u dosadašnjem djelovanju kao premijer FBiH više puta izazvao bijes javnosti. Već izvjesno vrijeme dobri poznavaoci prilika u SDA kažu da pojedini istaknuti članovi ove stranke sve više osuđuju poteze Novalića.