Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porast broja zaštićenih svjedoka u BiH

sud i tuzilastvo bih

Zbog sudjelovanja u određenom postupku i okolnosti o kojima svjedok treba biti ispitan, sigurnost svjedoka ili njegove porodice može biti ugrožena, zbog čega se može sakriti identitet svjedoka.

Podaci koji su za Fokus.ba dostavljeni iz Suda BiH pokazuju da je u porastu broj zaštićenih svjedoka u BiH. Posebno je to vidljivo u predmetima ratnih zločina.

Naime, 2014. godine u Odjelu I Suda BiH pojavilo se 98 zaštićenih svjedoka, a godinu kasnije 112. Već 2016. bilo je 128 zaštićenih svjedoka, a prošle godine čak 140. U periodu od 2005. do 2018. godine na Sudu BiH se pojavilo preko 10.000 svjedoka, od čega su 1.463 bila zaštićena svjedoka.

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetima ratnih zločina do sada drugostepenom presudom osudio 320 optuženih, a ukupna visina kazne je 2.864 godine.

Pred ovim sudom trenutno je ukupno 121 predmet ratnih zločina u radu, a ukupan broj optuženih lica u tim predmetima je 321. Kako navode iz ove pravosudne institucije, trenutno nemaju problema sa manjkom kadra.

“U Sudu Bosne i Hercegovine trenutno radi dovoljan broj sudija na predmetima ratnih zločina. Podršku sudijama u radu na predmetima ratnih zločina pruža stručno sudsko osoblje Ureda registrara, koji trenutno pored redovnih zaposlenika ima obezbijeđen određen broj saradnika i ostalog sudskog osoblja zaposlenog po projektu IPA 2013, a u cilju efikasnijeg rada na predmetima ratnih zločina. Za sada imamo zadovoljavajuću popunjenost kadrom, a nakon što se završi projekat IPA 2013 razmatrat ćemo dalje potrebe Suda”, naveli su za Fokus.ba iz ovog suda.