Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porast koncentracije zagađujućih materija u zraku u FBiH

zagadjenje-zenica111

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) saopćio je da je u proteklih nekoliko dana u Federaciji BiH zabilježen porast koncentracije zagađujućih materija u zraku, što je u skladu sa stabilnom atmosferskom situacijom.

Navode da su u Zenici zabilježene vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica, a i koncentracije sumpordioksida su u porastu.

U Tuzli već nekoliko dana dolazi do prekoračenja graničnih vrijednosti sumpordioksida, dok su u Sarajevu koncentracije sumpordioksida još uvijek niske, ali je koncentracija lebdećih čestica vrlo visoka.

Iz FHMZ ističu da se najviše vrijednosti zagađujućih materija pojavljuju tokom noći i ranih jutarnjih sati, a da tokom dana sunčeve zrake uspijevaju probijati maglu i na taj način zagrijavati dna kotlina što uzrokuje slabija konvektivna stujanja i blagi pad koncentracija zagađujućih materija.

Takvu atmosfersku situaciju očekuju i narednih nekoliko dana što će uzrokovati slično stanje kvaliteta zraka dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i/ili padavinama.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe sa respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale izbjegavati duža zadržavanja na otvorenom.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji BiH su domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz FHMZ.