Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović-Sejdić

Porazno da ni nakon 13 godina nije provedena presuda u predmetu “Sejdić-Finci”

sejdic – becirovic (1)

Na sastanku je istaknuto da nažalost ni nakon 13 godina presuda u predmetu “Sejdić – Finci“ nije provedena, što je ocijenjeno poraznim za državu Bosnu i Hercegovinu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, predsjednika Udruženja Roma “Kali Sara – Romski informativni centar“ Dervu Sejdića, koji je jedan od podnosilaca tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja ljudskih prava u BiH, a koja je rezultirala presudom u predmetu “Sejdić – Finci“.

Na sastanku je istaknuto da nažalost ni nakon 13 godina presuda u predmetu “Sejdić – Finci“ nije provedena, što je ocijenjeno poraznim za državu Bosnu i Hercegovinu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Bećirović je naglasio da implementacija ove, ali i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava po istom pitanju, treba biti imperativ za nove vlasti u BiH.

Sagovornici su razgovarali i o konkretnim problemima s kojima se suočava romska zajednica u Bosni i Hercegovini, te je istaknuto kako je potrebno raditi na sistemskim rješenjima koja bi Romima u našoj državi omogućila da ostvaruju svoja politička, obrazovna, kulturna, socioekonomska, kao i sva druga prava.

Prema Univerzalnoj deklaraciji o pravima čovjeka, kao i prema Ustavu BiH, ljudska prava su nedjeljiva, pripadaju svakom čovjeku i građaninu bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, te stoga moraju biti prioritet svih nivoa vlasti u BiH u narednom periodu, navodi se u saopćenju.