Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zid šutnje i opstrukcija

Pored svjedoka i dokaza: Ko i zašto šest godina krije istinu o smrti Valentina Vujice?

valentin vujica
Valentin Vujica

Valentinova majka Mira Tuka nezvanično dobija uvjeravanja da su ubice njenog sina identifikovane, no da treba još malo vremena. Sve to traje već šestu godinu. Sve je više sumnje da su u zataškavanje umiješani i pojedini policijski službenici

Daleko od medijske pažnje Mira Tuka iz Kiseljaka više od pet godina vodi bitku da dokaže da je pogibija njenog sina Valentina Vujice u krugu firme „BFS Kreševo“ ubistvo, a ne nesretan slučaj. Njeno insistiranje kod nadležnih da reaguju, nailazi na zid šutnje i opstrukcija. Vjeruje da sve što se dešavalo tokom istrage ima mnogo sličnosti sa slučajem ubistva Dženana Memića u Sarajevu, a to je povezanost sa policijskim službenicima koji po njoj kriju prava saznanja o pogibiji njenog sina. O tome uzalud piše na razne adrese.

valentin vujica iskaz

Iako je Tužilaštvo SBK “rutinski” zaključilo slučaj, Mira Tuka i dalje dobija informacije koje potvrđuju njenu sumnju da je u pitanju ubistvo sina Valentina, pa i imena ubica i to od osoba dobro upućenih u istragu.

Telefonski pozivi

„Zašto nisu izvršena određena vještačenja, zašto nemam prava na obdukcioni nalaz, zašto nisu saslušane pojedine osobe, a meni su putem pojedinih ljudi došla saznanja da se nije odigralo onako kako tužilaštvo zaključuje. U prethodnom vremenu imao je ozbiljnih prijetnji od strane pojedinih osoba sa područja Kiseljaka”, navodi ona za Žurnal.

„Biće riješen. Treba vremena. Sin ti je nažalost ubijen….“, poručio joj je iskusni advokat koji je izvršio uvid u dokumetaciju, posjetio mjesta događanja i razgovarao sa pojedinim osobama u Kiseljaku i Kreševu.

U međuvremenu, Mira je dobijala i telefonske pozive nepoznate osobe koja je pitala da li je spremna da plati za informacije o ubistvu Valentina. Poslije je pozivala taj broj, no odgovora nije bilo.

“Ima tu mnogo nedorečenih i neistraženih detalja, trebalo je pritisnuti neke svjedoke, no neki su radili “na crno” ili su naprasno napustili firmu”, rekao je u nezvaničnom razgovoru za Žurnal jedan policijski službenik.

Isplata odštete

Valentin Vujica je pronađen mrtav u proizvodnom pogonu firme Stamal – BFS Kreševo 21. decembra 2017 godine. Prema navodima uprave firme, Valentin je samoinicijativno ušao u tzv usipni koš kako bi otklonio kvar na spirali vratila mašine. Mašina se pokrenula što je uzrokovalo smrtne povrede.

Iako je firma „BFS“ iza koje stoji Goran Stanić, član finansijski i politički moćne porodice Stanić iz Kreševa, pokušala izbjeći odgovornost za svoje propuste, pravosnažnom presudom naložena je isplata odštete porodici nastradalog Valentina Vujice. Mašina gdje je Vujica pronađen mrtav, nije imala upotrebnu dozvolu, jer je prerađivana za druge namjene od predviđenih. Više od godinu dana Stanić izbjegava platiti po sudskoj presudi.

No, za Miru Tuka odšteta za pogibiju njenog sina je nevažna u odnosu na želju da se spozna i predoči prava istina o onome što se dešavalo te večeri u pogonima firme. Nezvanično dobija uvjeravanja da su ubice identifikovane, no da treba još malo vremena. Sve to traje već šestu godinu…