"4.750.000 KM"

Poreska uprava Gradu Zenici dala rok od 10 dana da uplati dug “Zenicatransa”

zenicatrans stanica (1)

Kantonalni sud Zenica, napominje Sarvan, trebao bi se uskoro očitovati po njihovoj žalbi na presudu Općinskog suda Zenica da je štrajk radnika nelegalan te da imaju vratiti stanicu Gradu Zenica

Kantonalna Poreska uprava Zenica donijela je rješenje po kojem je Gradska uprava Zenice dužna u roku od deset dana platiti 4.750.000 KM duga za doprinose JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“- potvrdio je Feni direktor tog preduzeća Darmin Terzić.

Radnici tog preduzeća, od 31. decembra prošle godine, u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica koju je, sporazumom iz 2018. godine između bivšeg menadžmenta tog preduzeća i Gradske uprave, „prebačena“ na Grad Zenicu. Grad je nedavno pokrenuo sudski spor za udaljenje radnika tog preduzeća sa stanice.

-Pretpostavljam da je Poreska uprava Zenica, upravo zbog tog preuzimanja stanice, kao sudužnika i vlasnika, naložila Gradu Zenici da plati ukupan dug našeg preduzeća za doprinose. Radi se o dugu po osnovu svih doprinosa, zaključno s 31. augustom prošle godine- objašnjava Terzić, koji je poziciju direktora tog preduzeća preuzeo u maju prošle godine.

Predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan, je za ponedjeljak ujutro, 10. februar, najavio mirnu šetnju gradom te dolazak pred zgradu Gradske uprave, gdje će u 10 sati početi sjednica Gradskog vijeća.

Na toj će se sjednici raspravljati o prijedlogu budžetu Grada za 2020. godinu, kojeg je dva puta gradonačelnik Fuad Kasumović povlačio s dnevnog reda.

-Mi se nadamo da će na toj sjednici, uz amandman po kojem se za ozdravljenje našeg preduzeća iz budžeta Grada treba dodijeliti 3.000.000 KM, od strane svih vijećnika biti podržan Prijedlog budžeta Grada za 2020. godinu- kaže Sarvan.

Napominje da su, s ciljem pridobivanja vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Zenice za usvajanje tog amandmana, prije dva dana u Zenici održali i sastanak s predsjednikom te stranke Nerminom Nikšićem.

-Mada gradonačelnik Fuad Kasumović tvrdi da je izuzeo stanicu, a nedavno je raspisao i javni poziv za njeno izdavanje uz mjesečnu naknadu od 10.000 KM, po zemljišno-knjižnom izvatku Autobuska stanica Zenica se još uvijek vodi kao vlasništvo Zenicatransa- tvrdi Sarvan.

Kantonalni sud Zenica, napominje Sarvan, trebao bi se uskoro očitovati po njihovoj žalbi na presudu Općinskog suda Zenica da je štrajk radnika nelegalan te da imaju vratiti stanicu Gradu Zenica.

-Mi i dalje tvrdimo da nismo u štrajku, nego samo nemamo novca za kupovinu goriva i sredstava za rad. To, pred Općinskim sudom Zenica nismo mogli izjaviti, jer na glavnoj raspravi nismo imali pravnog zastupnika pa nam je onemogućeno prisustvovanje suđenju.

Sada je Samostalni sindikat radnika saobraćaja i veza Federacije Bosne i Hercegovine, koji je, uz Sindikat našeg preduzeća, od strane Grada i tužen za ovu blokadu, obećao dodijeliti pravnog zastupnika pa ćemo ove svoje tvrdnje sada moći prezentirati pred Kantonalnim sudom- kaže Sarvan.