Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porezna uprava blokirala račune Sarajevotekstila

BiH

sarajevo tekstil (26)

Sindikalno povjereništvo Sarajevotekstila informiralo je Poreznu upravu FBiH da neće podržati bilo kakav sporazum te institucije i Nadzornog odbora Sarajevotekstila koji bi bio štetan po firmu i zaostala potraživanja radnika.

Porezna uprava FBiH 19. maja 2015. donijela je rješenja o obustavi transakcija putem računa Sarjevotekstila d.d. u Novoj banci, Raiffeisen banci, NLB Tuzlanskoj banci, Sparkasse banci, Ziraat banci, Union banci, te Hypo Alpe Adria banci, kao i Rješenje o naplati porezne obaveze iz imovine i novčanih sredstava firme u iznosu 430.099,34 KM.

Također, Sindikat je informirao Poreznu upravu da Sarajevotekstil ima račun u BOR banci na kojem se nalazi 1.032.000 KM od čega se, na ime sudužništva, otplaćuju rate kredita firme Saben d.o.o. koja je u vlasništvu Gorana Jovanovića.

Radnici traže da ta sredstva budu preusmjerena za izmirenje duga na ime doprinosa za radnike, ali i da Porezna uprava napravi presjek novog stanja i dugova koji su nastali od posljednjeg uvida koji je ta institucija napravila u decembru 2014.

U međuvremenu, firma je izabrala novi NO koji bi u narednih nekoliko dana trebao postaviti novog direktora firme.

Iz Sindikata navode da su predstavnici većinskih vlasnika dali usmena obećanja radnicima na sastancima održanim 15. i 18. maja i obavezali se na podršku planu sanacije koji je predložio sekretar kompanije.

Dodaju da su, nakon posljednje pres-konferencije koju su održali te nakon pisma koje je upućeno Ambasadi Republike Italije u Sarajevu, na adresu Sarajevotekstila stigle pismene garancije od firmi Bellet S.p.a. i Fibest s.r.l o isporučivanju robe u vrijednosti 250.000 eura po ranijem dogovoru, kao i saglasnost za uzimanje pozajmnice od 3.000.000 KM od Ziraat banke ili neke druge, pod uvjetom da od tog iznosa budu namirena potraživanja prema ovoj firmi.

U ovom momentu radnici čekaju na potez ostalih većinskih vlasnika, firmi Saben i Inicijativa koji bi trebali položiti 700.000 KM da bi firma počela s radom, kao i da se Finansijska policija i tužilaštvo očituju o zahtjevima koji su im upućeni da bi bilo utvrđeno stvarno stanje, dugovanja ali i sredstva kojima firma raspolaže i na koje polaže pravo.

Dok se to ne desi, radnici insistiraju da sva sredstva koja firma ima po bilo kojem osnovu i na bilo kojem računu ostanu blokirana, saopćeno je iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.