Porezna uprava blokirala račune Sarajevotekstila

BiH

sarajevo tekstil (26)

Sindikalno povjereništvo Sarajevotekstila informiralo je Poreznu upravu FBiH da neće podržati bilo kakav sporazum te institucije i Nadzornog odbora Sarajevotekstila koji bi bio štetan po firmu i zaostala potraživanja radnika.

Porezna uprava FBiH 19. maja 2015. donijela je rješenja o obustavi transakcija putem računa Sarjevotekstila d.d. u Novoj banci, Raiffeisen banci, NLB Tuzlanskoj banci, Sparkasse banci, Ziraat banci, Union banci, te Hypo Alpe Adria banci, kao i Rješenje o naplati porezne obaveze iz imovine i novčanih sredstava firme u iznosu 430.099,34 KM.

Također, Sindikat je informirao Poreznu upravu da Sarajevotekstil ima račun u BOR banci na kojem se nalazi 1.032.000 KM od čega se, na ime sudužništva, otplaćuju rate kredita firme Saben d.o.o. koja je u vlasništvu Gorana Jovanovića.

Radnici traže da ta sredstva budu preusmjerena za izmirenje duga na ime doprinosa za radnike, ali i da Porezna uprava napravi presjek novog stanja i dugova koji su nastali od posljednjeg uvida koji je ta institucija napravila u decembru 2014.

U međuvremenu, firma je izabrala novi NO koji bi u narednih nekoliko dana trebao postaviti novog direktora firme.

Iz Sindikata navode da su predstavnici većinskih vlasnika dali usmena obećanja radnicima na sastancima održanim 15. i 18. maja i obavezali se na podršku planu sanacije koji je predložio sekretar kompanije.

Dodaju da su, nakon posljednje pres-konferencije koju su održali te nakon pisma koje je upućeno Ambasadi Republike Italije u Sarajevu, na adresu Sarajevotekstila stigle pismene garancije od firmi Bellet S.p.a. i Fibest s.r.l o isporučivanju robe u vrijednosti 250.000 eura po ranijem dogovoru, kao i saglasnost za uzimanje pozajmnice od 3.000.000 KM od Ziraat banke ili neke druge, pod uvjetom da od tog iznosa budu namirena potraživanja prema ovoj firmi.

U ovom momentu radnici čekaju na potez ostalih većinskih vlasnika, firmi Saben i Inicijativa koji bi trebali položiti 700.000 KM da bi firma počela s radom, kao i da se Finansijska policija i tužilaštvo očituju o zahtjevima koji su im upućeni da bi bilo utvrđeno stvarno stanje, dugovanja ali i sredstva kojima firma raspolaže i na koje polaže pravo.

Dok se to ne desi, radnici insistiraju da sva sredstva koja firma ima po bilo kojem osnovu i na bilo kojem računu ostanu blokirana, saopćeno je iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.