Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PUFBiH

Poreznici na gradilištima u FBiH u srijedu otkrili 120 radnika na crno

inspekcija fuzip
FOTO: FUZIP
Ilustracija

Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona, naveli su

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u srijedu na području Federacije BiH izvršili 209 inspekcijskih nadzora tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost. Inspekcijski nadzori izvršeni su na gradilištima s ciljem provjere zakonitosti poslovanja poreznih obveznika.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 120 neprijavljenih radnika i četiri objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika i rada bez odobrenja izdato je 65 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 348.750 KM.

Porezna uprava je pozvala sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi one imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena.

Što prije podnesite prijave poreza na dohodak i doprinose

Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da ih što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.