Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispred Suda BiH

Porodica Memić i advokat Feraget nakon presude: Ovo je zrnce pravde, ali ima je!

memić feraget
Foto: Hazim Aljović/ Fena

“Glavni krivac, Alisa Mutap je rekla da je najpoznatija. Poznata je pa je dobila 2,5 godina robije. Dupovac više nikad neće biti policajac, to je uspjeh ove države. Sud je pokazao da mi ne lažemo nego govorimo istinu”, rekao je Muriz Memić

Muriz Memić danas se obratio medijima nakon današnje drugostepene presude u slučaju Memić gdje su Alisa Ramić i Hasan Dupovac osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 2,5, odnosno tri godine.

“Sve vrijeme govorimo – bit će pravde. Ovo je zrnce pravde, ali ima je. Ovo je peti postupak. Apelaciono vijeće je pokazal oda ima pravde u ovoj državi. Hvala im na ovome, mi ćemo ići dalje i nećemo stati. Hvala gospodinu Ifetu Feragetu. Hvala gospođi Tadić koja je pokrenula istragu, i nju je koštalo smjene. Ne znam šta bi od radosti rekao”, kazao je Memić.

Dodaje da je zadovoljan presudom.

“Ja sam zadovoljan. Glavni krivac, Alisa Mutap je rekla da je najpoznatija. Poznata je pa je dobila 2,5 godina robije. Dupovac više nikad neće biti policajac, to je uspjeh ove države. Sud je pokazao da mi ne lažemo nego govorimo istinu”.

Amnezija?

“Znali smo od početka da je nema, znamo svi koliko to traje po sudovima da se dokaže”.

Prisutnima su se, pored Muriza Memića, obratili i Arijana Memić, kao i njihov advokat Ifet Feraget.

Podsjećamo, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas drugostepenu presudu u predmetu ‘Zijad Mutap i drugi’, prema kojoj su optuženi Hasan Dupovac i Alisa Ramić proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Alisa Mutap je osuđena na dvije i pol godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri godine zatvora.

Odbrana ima pravo na žalbu.

Alisa Ramić (Mutap) osuđena je za davanje lažnog iskaza, a Dupovac za zloupotrebu položaja. Oslobođeni su optužbe za organizirani kriminal.

Ostalo troje optuženih – Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović – su oslobođeni.

Optuženi su se, podsjetimo, teretili da su izvršili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.