Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Porodice ubijenih Srebreničana sve više gube nadu

11/06/2018

Skoro tri godine je prošlo otkako je otvorena posljednja masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenog Srebreničana.

Upravo zbog toga, kako tvrde iz Udruženja “Žene Srebrenice”, sve je manje posmrtnih ostataka koje ukopavaju u Memorijalnom centru u Potočarima. Iz tog Udruženja navode kako je još 1.500 osoba identifikovano, no porodice ne žele pristati na dženazu dok posmrtni ostaci ne budu kompletni.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić rekla je da su na osnovu jedne koščice vršene identifikacije i da porodice ne pristaju da samo to bude pokopano, a pristali bi kada bi bilo pronađeno još posmrtnih ostataka.

– Apelujem na porodice da potvrde te identifikacije kako bi te kosti našle smiraj – rekla je Ćatić.

Porodice ubijenih posebno su ogorčene na nedostatak novih informacija o lokacijama masovnih grobnica.

Ćatić je navela da su dobili aviosnimak koji su tražili ali ne mogu da se snađu jer mnoge lokacije danas izgledaju drugačije nego na snimcima od prije 23 godine.

Zatvaranjem ICMP-jevog ureda u Tuzli, smatraju porodice, dodatno će biti usporen proces traženja i identifikacije njihovih najmilijih.

Ćatić je istakla da je razočarana i da ne vjeruje da će doživjeti da pronađe posmrtne ostatke svog sina, te da tako misle i druge porodice.

Organizacija kolektivne dženaze 11. jula teče po planu, a trenutno su aktuelne aktivnosti oko organizacije Marša mira.

Za kolektivnu dženazu do sada su spremni posmrtni ostatci 32 žrtve. U Udruženju “Žene Srebrenice” misle kako će do ukopa biti spremni posmrtni ostatci 50 žrtava koje će svoj smiraj konačno naći u Potočarima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.