Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon niza uvreda

Poruka Dodiku iz Američke ambasade: Nema mjesta mržnji, podržavamo CIK

ambasada-SAD-Sarajevo

Jasna poruka iz Ambasade: Ne može biti mjesta za retoriku podjele, govor mržnje ili lične napade na javne službenike

Iz Američke ambasade u BiH oglasili su se povodom niza uvreda koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Navode kako podržavaju CIK odnosno napore za provođenje Izbornog zakona i istragu svih nepravilnosti dokumentovanih u Srebrenici i Doboju.

Podsjetimo, Dodik je, reagujući na odluke o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju, vrijeđao članove Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH) iz reda srpskog naroda Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

Dodik je za Bjelicu Prutinu rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte!“.

Američka ambasada navodi da je CIK-ova uloga vitalna u osiguravanju povjerenja građana u izborni proces i njihovom prebrojavanju glasova.

– Politički lideri koji imaju legitimnu zabrinutost zbog integriteta izbornog sistema trebali bi podržati predložena poboljšanja zasnovana na zdravom razumu detaljizirana u preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije, umjesto da podrivaju legitimitet institucija BiH. Ne može biti mjesta za retoriku podjele, govor mržnje ili lične napade na javne službenike. Pozivamo političke vođe da se uključe u civilizirani dijalog i promiču toleranciju i poštovanje i da preuzmu odgovornost za unapređenje reformi integriteta izbora 2021 – poruka je iz Američke ambasade u BiH.