Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skup u tuzli

Poruka majki Srebrenice: Političari moraju poštovati glasove svih žrtava

majke-srebrenice

“Svima je jasno da je počela predizborna kampanja. Gledali smo sjednicu Skupštine NS RS. Šta da očekujemo? Da na naredno zasjedanje dođu naoružani. Mora se poštovati glas svih žrtava“, ističe Begović

Majke i žene Srebrenice i Podrinja na Trgu slobode u Tuzli proučile su Fatihu, odale počast i podsjetile na sve žrtve genocida nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske u julu 1995. godine u nekadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Majkama i ženama Srebrenice i Podrinja danas su se pridružili učenici i učenice gimnazije Meša Selimović Tuzla, Medicinske škole i Mješovite srednje škole u Tuzli, te građani Tuzlanskog kantona i brojne džematlije.

“Imamo ranu koja je neizlječiva i koja se nalazi na srcu svih preživjelih članova porodica. Boli što proces identifikacije i ekshumacije traje dugo. Moram poslati poruku svim članovima porodica koje nisu dale krv za DNK analizu da to urade čim prije. Porodice koje nisu dale krv za DNK to znaju i molimo ih ovim putem da se jave u Identifikacioni centar Podrinje u Tuzli. Imamo određeni broj vreća sa posmrtnim ostacima i na taj način ćemo identifikovati žrtve i pokopati ih u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari“, kaže Nura Begović, predstavnica Udruženja Žene Srebrenice.

Oformljen je organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida i održani su brojni razgovori s ciljem da se predmeti žrtava genocida daruju Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Begović ističe kako majke i žene Srebrenice zabrinjava retorika političara u Bosni i Hercegovini.

“Svima je jasno da je počela predizborna kampanja. Gledali smo sjednicu Skupštine NS RS. Šta da očekujemo? Da na naredno zasjedanje dođu naoružani. Mora se poštovati glas svih žrtava“, ističe Begović.

Učenica Medicinske škole iz Tuzle Lejla Hodžić je istakla kako se u toj školi njeguje sjećanje na genocid u Srebrenici i 11. jul 1995. godine.

“Mladi ljudi se moraju angažovati da se ovakvo zlo ne ponovi i ne zaboravi. Moramo opominjati i boriti se za pravdu“, kazala je Hodžić.

Učenica Mješovite srednje škole Tuzla Vildana Kulašević poslala je sličnu poruku:

“Došli smo podržati majke Srebrenice i Podrinja. Kao mlade osobe borit ćemo se da pravda izađe na vidjelo i da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.“