Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka s trga Musala u Mostaru: Atif Dudaković je nevin!

IMG_1633

Stotinjak građana Mostara okupilo se danas na trgu Musala kako bi podržali generala Armije RBiH Atifa Dudakovića i kako su naveli sve heroje obrambeno-oslobodilačkog rata, kojim se danas sudi. Ističu da je način na koji je nedavna akcija hapšenja izvedena nedoličan ozbiljnim institucijama i zemljama, te apeluju na fer i korektan proces, garantujući nevinost i Dudakovića i ostalih osuđenih.

– Oni nisu zločinci, oni su heroji koji su odbranili ovu državu. Jasno je ko je bio agresor, a ko branio državu i velika je tragedija pokušavati izjednačiti agresora i žrtvu. Pretrpjeli smo genocid, Srebrenicu, istočnu Hercegovinu, Nevesinje, kasnije udruženi zločinački poduhvat koji je potvrdio i Međunarodni sud pravde u Haagu, izjavio je ratni veteran Esad Kosić, danas predsjednik Skupštine Udruženja Zlatni ljiljani iz Mostara.

Predsjednik Udruženja RVI HNK-a Arif Fazlić osim poruka da je Dudaković nevin, rekao je da je dobro to što je odlučeno da se brani sa slobode. Podsjetio je da se generali Armije ne skrivaju kao generali agresorskih vojski, te da oni za razliku od agresora nemaju rezervne domovine. Apelovao je na sud i tužilaštvo da se počnu baviti stvarnim zločinima poput onog na Uborku gdje je ubijeno više od stotinu Hrvata i Bošnjaka, a do danas za to niko nije odgovarao. Ne poriče da su pojedinci koji su bili pripadnici Armije RBiH počinili individualne zločine u nekoliko navrata, ali garantuje da se ništa nije sistemski radilo i da Armija RBiH nije bila vojska koja je činila zločine.

– Oslobađali smo territoriju i narod boreći se s jakom vojnom silom, a ne s civilima, poručio je na kraju.