Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi Bajram-namaz u obnovljenoj Ferhadiji: Slijediti mir i kompromis (FOTO)

BiH

ferhadija (6)

Bošnjaci iz Banje Luke, Sarajeva, oni koji sada žive u Švedskoj, Danskoj, ali i drugim državama jutros su prisustvovali bajram-namazu, prvom otkako je 7. maja otvorena Ferhat pašina džamija u Banja Luci.

Banjalučki muftija Osman ef. Kozlić je podsjetio da je ramazan vezan za objavljivanje svete knjige muslimana Kur'ana i stoga je i njegova poruka vjernicima bila da slijede kur'anske poruke, od kojih je jedna da je uvijek bolji mir, nagodba i kompromis među ljudima.

– Takvu poruku uputio sam danas ne samo muslimanima, već i svima drugima – naglasio je ef. Kozlić.

Ukazao je i ovog Bajrama, a nastavit će to, kako kaže, stalno isticati, da rad svih političara u BiH, bez obzira iz koje konfesije dolaze, mora biti mjerljiv djelima, a ne samo riječima.

ferhadija (2)

– Moraju se više fokusirati na konkretna rješenja problema, a ne samo ukazivati na njih – istakao je banjalučki muftija.

Ponovo je upozorio bh. političare da mladi, ali i građani svih starosnih dobi napuštaju ovu zemlju, što nije dobro.

– I mene zabrinjava, s obzirom da predvodim vjernike, kada se smanji njihov broj u nekom džematu ili općini. Moja je obaveza da na to ukazujem, s ciljem da nam bude bolje – naglasio je muftija Kozlić.

Među brojnim vjernicima u Ferhadiji je bio i Nasko Halilović, rođeni Banjalučanin, koji sada živi u Sarajevu.

ferhadija (3)

– Bio sam na svečanom otvaranju Ferhadije, 7. maja, i sada na Bajram. Nadam se da će s Ferhadijom sve krenuti nabolje, da jedni druge poštujemo i da nas bude i više nego danas – kazao je Halilović koji kaže u Banja Luku redovno dolazi.

Bajram-namazu u Ferhadiji prisustvovao je i Izudin Smajlagić, koji živi u Švedskoj, ali je s porodicom i 7. maja bio na zvaničnom otvaranju te banjalučke obnovljene džamije.

ferhadija (5)

Ramazanski bajram će, kaže, proslaviti s familijom i prijateljima u Banjoj Luci, za čiji je BSK fudbalski klub nekada i igao.

Među vjernicima u Ferhadiji je danas bilo i mladih, među kojima i Aldin Akšamlić, koji je izrazio zadovoljstvo što su na današnji veliki dan za muslimane bili na molitvi u obnovljenoj banjalučkoj džamiji.

ferhadija (4)

Ovaj, kako kaže, porodični praznik, proslavit će uz svoje najbliže u gradu na Vrbasu, gdje provodi ljetni odmor, ali se vraća u Švedsku gdje živi.

I vjernici muslimani koji žive u Banjoj Luci i rano jutros su klanjali prvi bajram-namaz u obnovljenoj Ferhadiji, ponavljaju da je veliki značaj što je ta džamija 7. maja ove godine svečano otvorena, simbolično na isti datum kada je prije 23 godine, 7. maja 1993. godine, minirana i srušena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovaj vjerski objekat spaja raseljene i izbjegle Banjalučane, ali i sve druge građane.

Čestitke u povodu Bajrama, koji se proslavlja danas, nakon jednomjesečnog posta, uputili su zvaničnici RS-a.

Obnovljena banjalučka džamija Ferhadija zvanično je otvorena 7. maja ove godine.