Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Redovno ili vanredno povećanje?

Poruka Vlade FBiH penzionerima: 7,3 + 3,5 = 11

vlada_312_foto1 (1)

O kolikim sredstvima se radi najbolje možete vidjeti iz podataka o penzijama za mart

Na osnovu donesenih odluka o redovnom i vanrednom usklađivanju, penzije u Federaciji BiH bit će uvećane za 11 posto, saopćeno je danas iz Vlade FBiH.

VEZANI TEKST: Vlada FBiH povećala penzije za 7,3 umjesto obećanih 8 posto: Vanredno povećanje 3,5 posto

Na prvo čitanje djeluje da je Novalićeva Vlada napokon ispunila jedno obećanje. Međutim, kako smo to i navikli iz saopćenja Vlade FBiH, istina je negdje između redova.

Naime, prošle godine redovnog povećanja penzija nije bilo, iako se država, a posebno penzioneri kao jedna od najranjivijih kategorija, našla u velikoj krizi uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Iako su penzionerska udruženja najavljivala proteste, do njih nije došlo. Zlobnici bi rekli zato što lideri penzionerskih udruženja većinom idu na ruku vlasti, a rijetko samim penzionerima. Razloge ne znamo, međutim, kada živite u zemlji koja se na evropskim tablicama u vrhu nalazi samo kada je u pitanju korupcija, nije teško pretpostaviti pravi razlog.

VEZANI TEKST: Novalić nije ispunio obećanje da će se penzije povećati za osam posto, penzioneri ogorčeni

Tako je dugo obećavano povećanje od 8 posto, smanjeno je na 7,3. Zašto je važno tih 0,7 posto?

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, redovno usklađivanje penzija je svake godine 15. aprila, te se isplaćuje u maju uz aprilsku penziju, i to retroaktivno od 1. januara. Dakle, uz penziju za april, penzioneri će u maju dobiti razliku za januar, februar i mart. To znači da će ostati bez tih 0,7 posto za protekla četiri mjeseca, ali i za sve naredne.

Trenutno je odobreno vanredno povećanje od 3,5 posto. Ono se ne isplaćuje retroaktivno. Tako da kojim slučajem i ispune obećanje da će penzionerima kroz dodatno vanredno povećanje vratiti obećanih 0,7 posto, jasno je da neće biti retroaktivnih povećanja za mjesece koji su prošli.

O kolikim sredstvima se radi najbolje možete vidjeti iz podataka o penzijama za mart.

Naime, penziju za mjesec mart u FBiH primilo je ukupno 425.430 korisnika.

Sredstva za isplatu penzija s uračunatim troškovima za mjesec mart iznosila su oko 195 miliona KM. To znači da će penzionerima u FBiH samo u prva četiri mjeseca biti isplaćeno preko pet miliona KM manje, u odnosu na obećano povećanje.

Kada vidimo koliki milioni se kriju iza tih procenata “iza zareza”, dodatno na težini dobija matematika Vlade FBiH, koja je objavljena u saopćenju za javnost.

Tako, ako je vjerovati matematici Vlade FBiH, rješenje zadatka glasi: 7,3 + 3,5 = 11