Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porukama na mostovima bivši logoraši skrenuli pažnju na svoj položaj

logorasi

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini danas je isticanjem poruka na devet sarajevskih mostova obilježio Međunarodni dan podrške žrtvama torture – 26. juni, kao znak ukazivanja na težak položaj te ranjive kategorije društva.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković novinarima je kazao da su transparenti istaknuti u znak podrške donošenju zakona o pravima žrtava torture.

Porukama su nastojali ispričati životni put logoraša, od izlaska iz logora do danas.

– To je put na kojem su zapostavljani, ignorisani i nepriznati – naveo je Mešković.

Članovi Saveza ističu da mostovi pokazuju mjesto na kojem je čovjek naišao na prepreku i nije zastao pred njom, nego je savladao i premostio kako je mogao, prema svom shvatanju, ukusu i prilikama koje je bio okružen.

– Isto to traže i logoraši u BiH, zakon koji ispunjava minimum uvjeta potrebnih za dostojanstven život, u skladu s prilikama u kojim živimo – poručili su.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture u BiH obilježava se s ciljem podsjećanja na posljedice torture iz proteklog rata u BiH, težak položaj žrtava torture te prisustvo torture u svijetu.

UN-ova Konvencija protiv torture stupila je na snagu 26. juna 1987. godine od kada se taj dan obilježava kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture.