Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drvar

Posao za firmu čiji je vlasnik formalno izbjeglica iz tog grada

drvar opstina (1)

Zrilićevi imaju dugu istoriju odnosa sa Miloradom Dodikom i njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Opština Drvar je 12. avgusta zaključila ugovor sa banjalučkom firmom „UNITRADE COMPANY“ za provođenje mjera energetske efikasnosti na zgradi opštine ili, jednostavnije rečeno, za poslove na rekonstrukciji krova. Vrijednost radova iznosi 75.402 konvertibilnih marka i posao bi trebao da bude završen za 45 kalendarskih dana od uvođenja izvođača radova u posao, piše Žurnal.

Kao i u većini spornih tendera i u ovoj javnoj nabavci pojavljuje se samo jedan ponuđač, kome se potom daje posao zbog „najniže ponuđene cijene“.

„Izbjeglica“ u svom gradu

Vlasnik banjalučke firme „UNITRADE COMPANY“ je Drajko Zrilić, rodom iz Drvara. Njegova firma radila je i rekonstrukciju Doma zdravlja u Drvaru. Drajko Zrilić je određena sredstva 2018. godine dobio i iz Programa održivog povratka – interno raseljenih lica RS. Zanimljivo je da Drajko Zrilić ima status raseljenog lica, s obzirom na to da se prema Zakonu o raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama u RS, raseljena lica definišu kao „državljani BiH koji su raseljeni na teritoriji RS zbog sukoba, ratnih razaranja ili osnovanog straha od progona ili kršenja ljudskih prava na teritoriji BiH i nisu u mogućnosti da se na bezbjedan i dostojanstven način vrate u svoje ranije prebivalište ili na adresu svog ranijeg prebivališta“. Ispada da Drajko zbog vlastite bezbjednosti nije spreman da se vrati u Drvar, u kome je, da apsurd bude veći, srpsko stanovništvo većinsko, ali je itekako poletan da se javlja na tendere, koje raspisuje tamošnja opštinska vlast sa SNSD-om na čelu, na kojima pobjeđuje bez ikakvih problema.

Drajko Zrilić je rođeni brat Vlatka Zrilića. Braća Zrilić su svojevremeno bili angažovani na izgradnji sportske hale u Laktašima. Ta sportska hala je otvorena 2010. godine i koštala je 15 miliona maraka. Sredstva za izgradnju su obezbjeđena preko IRB-a i razvojnog programa RS.

Zrilićevi imaju dugu istoriju odnosa sa Miloradom Dodikom i njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Vlatko Zrilić je kao kandidat SNSD-a 2007. godine bio izabran za ministra gospodarstva u Vladi Livanjskog kantona. Zadužio je Dodika zato što je bio među prvima koji ga je doveo u Drvar i omogućio mu da u toj opštini, sa većinski srpskim povratničkim stanovništvom, ostvari ogroman politički uticaj. Dodik mu je uzvratio tako što je firma Vlatka Zrilića u Drvaru, koja je zapošljavala oko 150 radnika, imala ogromne donacije iz Republike Srpske.

U međuvremenu je „pukla tikva“ između Dodika i Vlatka Zrilića, koji je napustio SNSD, što mu je, logikom stvari, donijelo nevolje na poslovnom planu, pa je morao zatvoriti firmu u Drvaru, a objekte preduzeća rasklopiti u dijelove i prodavati komad po komad. Potom je u Češkoj osnovao firmu na bratovo ime, a on je iz SNSD-a preplivao u Demokratski narodni savez (DNS). Ni u DNS se Vlatko Zrilić nije zadržao predugo, pa je trenutno član „Složne narodne stranke“.

Vječni politički konvertit

Vlatko Zrilić je trenutno veliki pristaša načelnice Drvara Dušice Runić iz SNSD-a, koja ima velikih problema, jer je izgubila većinu u opštinskom vijeću, zbog razmirica u lokalnom SNSD-u, koji su neku od opštinskih vijećnika napustili i djeluju kao nezavisni odbornici.

Kao nagradu što joj je Vlatko Zrilić ostao lojalan, Runićeva je posao na rekonstrukciji krova opštinske zgrade povjerila firma njegovog brata Drajka. Posebno pitanje je – zbog čega se baš u ovom trenutku novac ulaže u rekonstrukciju opštinske zgrade, kada ima mnogo bitnijih stvari koje u Drvaru treba pokrenuti da bi tamošnje stanovništvo koliko toliko popravilo životni standard?!

Poznato je da je Srbija u 2019. godini Drvaru donirala milion evra. Od toga je 75 hiljada uplaćeno direktno za isplatu obaveza prema porodiljama i majkama sa troje i više djece, dok je ostatak trebalo da bude iskorišten za infrastrukturne projekte.

“U prvom redu ćemo uložiti dio sredstava za početak uređenja poslovne zone, to je nekadašnji prehrambeni kombinat. Planiramo da uložimo jednu četvrtinu sredstava u rekonstrukciju prve faze vodovoda. Imamo još urađenu projektnu dokumentaciju za asfaltiranje lokalnih puteva i vidjećemo da dio uložimo u nabavku određenih komunalnih mašina”, izjavila je tada načelnica Drvara Dušica Runić.

U svemu što je tada nabrojala Runićeva nije bilo ni riječi da se donacije Srbije koriste za rekonstrukciju krova opštinske zgrade. Ipak, rebalansom budžeta, odlučeno je da se krov na opštinskoj zgradi renovira. Ostalo može da sačeka.

Žurnal je ranije pisao da se sredstva iz donacije Srbije Drvaru troše netransparentno. Tužilaštvo Kantona 10 je još u junu zatražilo je od MUP Federacije BiH da sprovede istragu o mogućim zloupotrebama raspodjele pomoći poljoprivrednim proizvođačima u Drvaru za saniranje poljedica nastalih zbog pandemije korona virusa. Kantonalno tužilaštvo je, kako saznaje Žurnal, zatražilo istragu o ovom slučaju nakon što je Transparency International BiH prijavio zloupotrebe raspodjele novca, koji je bio namijenjen da poljoprivrednici, koliko-toliko, ublaže štetu usljed Covida.

Prema saznanjima Žurnala, radi se o sumi od 220.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 20.000 bilo ranije predviđeno budžetom za pomoć poljoprivrednicima i 200.000 koje je Drvaru donirala Vlada Srbije.