Zasjedaju danas

Posebna sjednica NSRS o Ustavnom sudu BiH: Samo još jedna predstava za narod

skupstina rs narodna nsrs dodik (3)

Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu tačku, koja je naslovljena kao “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, biće održana danas u Banjoj Luci.

Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu tačku, koja je naslovljena kao “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Razlog za sjednicu parlamenta RS je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

U materijalu, koji je dostavljen poslanicima uoči posebnog zasjedanja, navedeno je da neprovodiva odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture, jer bi se njome oduzela i teritorija RS.

Cvijanović je u srijedu, 12. februara, rekla da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS je konačna i obavezujuća, a svi koji se protive i spriječavaju njeno provođenje suprostavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu”, upozorio je nakon toga potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ukazao je da će najavljena blokada državnih organa BiH donijeti štetu svim građanima i predstavlja antiustavno djelovanje srpskih predstavnika.

Nakon apelacije sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištvu RS proglasio neustavnim.

Taj član određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS.

Nakon što su politički predstavnici iz RS najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, bošnjački predstvanici vlasti i ambasadori Kvinte izrazili su nazedovoljstvo zbog blokade i istakli da su odluke tog suda obavezujuće i moraju se provoditi.