Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Posebni odjel za ratne zločine u 2021. podigao 21 optužnicu protiv 56 osoba

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (6)

Broj podignutih optužnica u 2021. godini, u odnosu na broj predmeta je za 31 posto veći u odnosu na 2020. godinu, a također, optuženo je 11 osoba više nego u prethodnoj godini, što je za 24 posto više

Posebni Odjel za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine u 2021. godini podigao je 21 optužnicu protiv 56 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Broj podignutih optužnica u 2021. godini, u odnosu na broj predmeta je za 31 posto veći u odnosu na 2020. godinu, a također, optuženo je 11 osoba više nego u prethodnoj godini, što je za 24 posto više. Treba istaći i da je broj optuženih osoba (56) za devet optuženih, odnosno za 19 posto, veći u odnosu na 2019. godinu, koja je bila bez pandemije COVID-19“, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Rečeno je kako je ovaj broj optužnica rezultat intenzivnog rada i zalaganja tužitelja i osoblja u Posebnom odjelu za ratne zločine, uprkos otežavajućim okolnostima prouzročenim ograničenjima zbog pandemije COVID- 19, smanjenoj mogućnosti putovanja i kretanja, kao i drugim objektivnim okolnostima.

Poručeno je da će Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine, nastaviti intenzivan rad i u narednoj godini, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u Bosni i Hercegovini, kao i u okviru suradnje sa pravosuđem zemalja regiona i tužiteljstvom pri MRMKS, sa ciljem borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina.