Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poskupljenjem goriva finansirat će se putevi, pivom i cigaretama zdravstvo

BiH

cvijanovic novalic

Premijeri dva bh. entiteta Fadil Novalić i Željka Cvijanović usuglasili su akcijski plan Reformske agende za 2015/2016 godinu. Akcijski plan podrazumijeva 48 mjera, a u Federaciji je riješeno njih osam, među kojima je i Zakon o radu.

Ovaj akcijski plan trebao budu i narednim danima biti usuglašen s Vijećem ministara BiH, a već su njezino usuglašavanje pozdravili predstavnici međunarodne zajednice.

Agenda sa sobom nosi mnogo dobrih stvari, ali i mnogo rezova i udaraca po džepovima građana. Prvi je bio Zakon o radu, koji je usvojen u Federaciji, a uskoro će identičan biti usvojen i u RS-u. Drugi je najavljen, već nakon jučerašnjeg sastanka Cvijanović i Novalića, a radi se o povećanju trošarina na naftne derivate.

Premijerka Cvijanović pojasnila je kako su usuglasili izmjene Zakona o trošarinama koje se odnose na trošarine za naftne derivate te kako će se taj novac usmjeriti za izgradnju cesta. Cvijanović i Novalić smatraju kako bi ista stvar trebala biti urađena i za trošarine za pivo i cigarete, a novac od toga bi se usmjerio na zdravstvo. Inicijativa će biti upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ranije je federalni premijer izjavio kako je sada najbolje vrijeme za dodatne trošarine na gorivo…

Ciljevi

Osim spomenutog usuglašeno je niz drugih zakona i akata. Cvijanović je istaknula kako je definirana zajednička inicijativa o administrativnim taksama u BiH. Pojašnjava kako su vodili računa o dva aspekta za koje cijene da će olakšati gospodarski život i da će biti uklopljeni u ono što je u RS izvršeno, a u FBiH će izvršiti reformu poslovne registracije.

-To se odnosi na skraćenje roka za izdavanje PDV broja, odnosno za stjecanje statusa PDV obveznika, rekla je Cvijanović novinarima i dodala da je druga stvar za koju su zainteresirani vraćanje administrativne takse u BiH s 40 na 10 KM.

Naglasila je da se očekuje da će do kraja godine biti usuglašen i zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza, kao i rješenje problema sive ekonomije. Kao temu od interesa oba entiteta i njihovih građana premijeri su istaknuli i temu koja se tiču harmonizacije registracijske forme gospodarskih vozila.

Ovaj akcijski plan trebao budu i narednim danima biti usuglašen s Vijećem ministara BiH, a već su njezino usuglašavanje pozdravili predstavnici međunarodne zajednice

 

Naime, želi se postići da proces za registraciju vozila bude identičan na području RS-a i Federacije.

Razgovaralo se i turizmu kao rastućoj grani gospodarstva u BiH. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će harmonizirati propise jer, kako je istaknuto RS ima dobar zakon o turizmu kakav bi trebalo donijeti i u FBiH.

Također, usuglasit će se visina boravišne takse,te će sve biti uvezano s Državnom graničnom službom.

Harmonizacija

Novalić je na konferenciji za novinare rekao da akcijski plan za provođenje Reformske agende podrazumijeva točno određene nositelje aktivnosti, zadatke i ciljeve i vremenske rokove.

– Naglasak je na harmonizaciji zakona, akcija i mjera da bismo se u maksimalnoj mjeri približili istom tržištu što i jesmo, rekao je Novalić. Kada je riječ o sve češćem spominjanu rebalansa budžeta  FBiH zbog izostanka ranije planiranih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, Novalić je rekao da će 200 miliona  KM biti nadoknađeno putem komercijalnih kredita.

Napredak u provedbi Reformske agende pozdravio je šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazavši da je impresivno vidjeti odlučnost u tom pogledu što je važno za evropske integracije.

– Usvojeni su i usuglašeni akcijski planovi za provođenje Agende. Puno se govorilo o Zakonu u radu koji je usvojen krajem srpnja u FBiH, ali treba se reći da je Reformska agenda sveopći napor da se unaprijedi gospodarstvo u ovoj zemlji. Riječ je o zaista ogromnom izazovu, a opredjeljenje obje entitetske vlade je očigledno i to srdačno pozdravljam. Nadam se da će sve političke stranke i politički akteri ujediniti snage da zajedno ostvare napredak i pokrenu zemlju naprijed, rekao je Wigemark.

Na sastanku su osim spomenutih bili prisutni i entitetski ministri financija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija.

Novalić i Cvijanović imaju plan za novo zaduženje

Cvijanović je demantirala navode pojedinih medija da je među usuglašenim mjerama i Zakon o radu, podsjetivši da Vlada Republike Srpske uopće nije utvrdila dinamiku donošenja Zakona o radu jer se spremaju nove runde razgovora sa socijalnim partnerima i šira rasprava o toj temi.

cvijanovic novalic (3)

Govoreći o izostanku sredstava od MMF-a, Cvijanović je rekla da je izostalo 100 miliona  koji su trebali da budu povučeni, što se odražava na stanje proračuna, ali su se određeni prihodi povećani.

– Oni nisu dovoljni da nadomjeste sva ta sredstva, ali mi smo uspjeli da osiguramo redovnost isplate onog najvažnijeg. Neke stvari kasne kada je u pitanju poljoprivreda, ali plaće su redovne, transfer za Fond PIO ide redovno i sva veća i važnija plaćanja su išla, istaknula je Cvijanović.

Ona kaže da postoji zajednički plan koji podrazumijeva angažman dva entiteta uz pomoć treće strane, o kojoj nije mogla da govori.

– Normalno da se oslanjamo i na domaće banke i mislim da ćemo imati jednu formulu, tako da će iduća godina biti relaksiranija, rekla je Cvijanović.