Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poskupljuje grijanje u Sarajevu, plin će biti jeftiniji

BiH

Radijator grijanje

Kako bi se dugogodišnji neravnopravan odnos plaćanja grijanja između građana koji koriste usluge “Sarajevogasa” i onih kojim grijanje obezbjeđuje KJKP “Toplane” ujednačio, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku po kojoj će računi od 1. oktobra korisnicima usluga “Toplana” biti uvećani za 15posto, a istovremeno, zbog novoformirane cijene plina od strane Federalne vlade, računi za grijanje izdati od strane “Sarajevogasa” bit će umanjeni za 12,6 posto.

Za socijalno najugroženije Sarajlije, u budžetu za narednu godinu bit će planirana posebna sredstva koja će umanjiti finansijski udar na njihove kućne budžete

Na ovaj način Vlada je željela anulirati disbalans plaćanja grijanja u Kantonu Sarajevo, s obzirom da su građani koji se griju na gas, putem svojim individualnih setova, plaćali znatno višu cijenu ovog energenta koju je diktiralo globalno tržište.

Nezavisno tijelo za kalkulaciju i fromiranje cijene ovog energenta, koju je formirala Vlada u svrhu dobijanja preciznih parametara u određivanju cijene gasa, danas je pred Vladu iznijelo prijedlog povećanja distribucije toplotne energije od 23,76%, kao cijenu koja bi pokrila sve troškove funkcionisanja sistema centralnog grijanja. Vlada se opredijelila za niži procent rasta cijene koštanja grijanja, od 15 % , a nedostatna sredstva biće obezbjeđena, između ostalog, i kroz uštede u samom preduzeću “Toplane”.

Za socijalno najugroženije Sarajlije, u budžetu za narednu godinu bit će planirana posebna sredstva koja će umanjiti finansijski udar na njihove kućne budžete, saopćeno je iz Vlade KS.