Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat SNSD-a

Poslanici BiH sutra razmatraju imenovanje Amidžića za ministra finansija BiH

predstavnicki dom psbih
Foto: Amer Kajmović/ Fena

Imenovanje Amidžića za ministra predviđeno je povodom zamjene na toj poziciji Zorana Tegeltije (SNSD), koji je preuzeo dužnost direktora UIOBiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) uputila je Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine prijedlog za imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), o čemu će se poslanici izjašnjavati na sutrašnjoj sjednici.

To je Feni potvrđeno iz Vijeća ministara, a imenovanje Amidžića za ministra predviđeno je povodom zamjene na toj poziciji Zorana Tegeltije (SNSD), koji je preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Prema zakonskim odredbama potrebno je da Predstavnički dom potvrdi imenovanje ministra kojeg predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara, a ukoliko njegovo imenovanje ne bude potvrđeno predsjedavajuća je dužna da u roku od osam dana predloži drugog kandidata.

Amidžić je ranije prošao sve provjere nadležnih institucija kojima je utvrđeno da ispunjava uvjete da bude kandidiran za ministra finansija i trezora BiH.