Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici će razmatrati set zakona o akcizama

izbori

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) kazala je da je Prošireni kolegij utvrdio dnevni red današnje sjednice te da set zakona o akcizma ostaje na dnevnom redu.

Iako je nekoliko poslanika tražilo skidanje ovih tačaka s dnevnog reda, Krišto je napomenula da se radi o obaveznim tačkama dnevnog reda te da one neće biti skinute.

Na to su poslanici burno reagirali, ali Krišto je kazala da je rasprava o tome završena, dodajući da će se poslanici izjašnjavati o proceduri zakona koji predviđa povećanje akciza na biogorivo i biotečnosti te putarina za 15 feninga.

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Šefica Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević tražila je uvrštavanje u dnevni red po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o namjesništvu, ali Krišto je naglasila da materijal nije dostavljen te da to ne može biti predmetom rasprave.

Pandurević je reagirala i kazala da je materijal uredno dostavljen te zatražila pauzu, što je Krišto odobrila uz konstataciju da je dnevni red usvojen i da će poslije pauze uslijediti rasprava o predloženim tačkama dnevnog reda.

Također, odbijeno je da se u dnevni red sjednice uvrsti Informacija o sastanku na Jahorini visokih delegacija HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je predložio poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić.