Poslanici danas o RTV sistemu, zaduženosti i javnom dugu

predstavnicki dom parlament psbih (14)

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.

Ovo zakonsko rješenje, koje ima za cilj trajno riješiti probleme finansiranja RTV sistema, predložili su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnosti (SBB) Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Zakon predviđa uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je zatražena informacija o broju korisnika kablovskih emitera, a podaci s kojima predlagači raspolažu govore da u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Predviđeno je i uspostavljanje fondova, te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno finansirati prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko distrikt BiH.

Dnevnim redom je predloženo po skraćenom postupku razmatranje Prijedloga zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije na prijedlog Vijeća ministara BiH.

Bit će razmatrani i izvještaji o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti, o radu Ureda za razmatranje žalbi te o zaštiti ličnih podataka za 2015. godinu, kao i informacije o iseljeništvu, o stanju sigurnosti, o javnoj zaduženosti te o nestalim osobama.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji države.