Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici Koalicije “Domovina” napustili sjednicu NSRS-a

NSRS

Poslanici Koalicije „Domovina“ napustli su posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, jer smatraju da je zakazana bez stavova druga dva konstitutivna naroda i zaključci koje usvoji entitetski parlament za njih nisu obavezujući.

Poslanik ove stranke Nedim Čivić je naglasio da će Bošnjaci istrajati na reviziji presude i prihvatit će svaku odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu.

-Možda do traženja revizije ne bi došlo da politika RS-a i Srbije nije osporavala presude najvećih pravosudnih institucija te da je prihvaćena istina da je nad Bošnjacima u BiH počinjen genicid i da je usvojena rezolucija o zabrani negiranja genocida i da su poštovane institucije BiH – rekao je Čivić u obraćanju parlamentu prije nego što su napustili zasjedanje.

Ne bi došlo do revizije presude, kazao je, da se javno ogradilo od politike ‘90-ih godina i jednog tadašnjeg režima.

Čivić je rekao da postoji odluka Predsjedništva BiH o agentu BiH o zastupanju u Međunarodnom sudu pravde u Hagu te da ta odluka nikada nije izmijenjena niti stavljena van snage niti je Sakib Softić razriješen dužnosti nakon što je izrečena presuda 2007.godine.

-Ta odluka se mora poštovati – kazao je Čivić i pozvao Mladena Ivanića da, ako ovo nije istina, pokaže odluku kojom je Softić razriješen dužnosti.

Osporavanje Softića je, kaže, pokušaj da se spriječi istina o stradanju Bošnjaka tokom rata.

Iznio je niz optužbi na Ivanića, ističući da brani samo jednu stranu-srpsku.

Čivić je u obraćanju poslanicima na sjednici Narodne skupštine RS-a kazao da današnja sjednica šalje poruku da se ovaj entitet izjednačava samo s jednim narodnom, iako u njemu žive i druga dva konstitutivna naroda.

Poslanicima su se prethodno obratili predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, koji su osporili kao nelegitmnu reviziju presude.