Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici NSRS-a danas o ekonomskim reformama i budžetu za 2018.

BiH

narodna skupstina rs

Posebna sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj će po hitnom postupku biti razmatrani prijedlozi programa ekonomskih reformi RS-a za 2018-2020. godinu i budžeta RS-a za 2018., zakazana je za danas.

Entitetska vlada zatražila je posebno zasjedanje, a za predloženi dnevni red nisu glasali poslanici opozicije, jer su ta dva važna dokumenta predložena po hitnoj proceduri.

U SDS-u, PDP-u i NDP-u smatraju da je budžet trebalo da se razmatra prvo u nacrtu te u konačnoj formi, ali predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović tvrdi da ni na taj način nije prekršena predviđena procedura.

Na posebnom zasjedanju trebalo bi da budu razmatrane i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a za 2018. godinu.

Po hitnom postupku predloženi su i prijedlozi zakona o izmjenama zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, doprinosima, te dječijoj zaštiti.

Vlada RS-a je također po hitnom postupku predložila i usvajanje zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS-a i o Pravobranilaštvu.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.