BiH

26. novembra

Poslanici NSRS odlučuju o raspuštanju skupština općina Teslić i Rudo

16/11/2019

Zakon o lokalnoj samoupravi u RS propisao je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) razmatrat će 26. novembra na redovnoj sjednici prijedloge odluka o raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić.

Ukoliko se usvoje ove odluke, parlamenti u Tesliću i Rudom bit će raspušteni iz razloga što nakon provedenog postupka opoziva nisu opozvani lokalni načelnici Milan Miličević i Rato Rajak.

Ako dođe do raspuštanja tih lokalnih skupština, o tome će biti obaviještena Centralna izborna komisija BiH, a Vlada će imenovati privremene organe općina Teslić i Rudo, koji će obavljati poslove skupštine do njenog konstituisanja.

Skupština općine Teslić je na sjednici 31. januara ove godine, usvojila odluku o pokretanju postupka o opozivu načelnika, ali odluku nisu podržali građani na referendumu.

Ni načelnik Rudog nije opozvan, iako je Skupština općine na sjednici 19. novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva.

Zakon o lokalnoj samoupravi u RS propisao je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.