Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici Parlamenta FBiH podržali oduzimanje predmeta učinjenja krivičnog djela

parlament_fbih345

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je izmjene Krivičnog zakona FBiH. One su neophodne za ispunjenje obaveze u smislu provođenja FATF Akcionog plana za BiH, koji se tiče sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma.

Izmjenama se, između ostalog, mijenja odredba člana 78. Krivičnog zakona FBiH odnosno vrši usklađivanje s tačkom 2.2. FATF Akcionog plana.

– Budući član 78. Krivičnog zakona predviđa da predmeti koji su na bilo koji način, u cjelini ili djelimično, upotrijebljeni ili su bili namijenjeni da budu upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela ili koji su nastali učinjenjem krivičnog djela budu oduzeti ako su vlasništvo učinitelja. Također, član propisuje da će navedeni predmeti biti oduzeti i kad nisu vlasništvo učinitelja, ali time se ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja – izjavio je ranije za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Predloženi zakon potrebno je da odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta da bi mogao stupiti na snagu nakon objave u Službenim novinama FBiH.