Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PSBiH: Poslanici SNSD-a napustili sjednicu, formiran nezavisni poslanički blok

predstavnicki-dom-psbih1111

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) obavijestio je poslanike, nakon pauze u zasjedanju tog doma, da poslanici mogu uputiti urgenciju Vijeću ministara za dostavljanje informacije o izmjeni Ustava.

Tokom rasprave o dnevnom redu poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović zatražio je da poslanici danas razmatraju informaciju Vijeća ministara o realizaciji usvojene inicijative u Domu koja se tiče izmjena Ustava BiH.

Podsjetio je da je taj dom zadužio Vijeće ministara još u novembru da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Ustava kojima se osigurava potpuna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Bećirović je prihvatio prijedlog Džaferovića zatraživši samo još određivanje roka za dostavljanje te informacije, ali Džaferović je kazao da će u urgenciji navesti da je potrebno informaciju dostaviti u što skorijem roku.

Poslanici danas nisu prihvatili prijedlog poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staše Košarca koji je ponovo zatražio da se na dnevni red sjednice uvrsti tačka koju je nazvao Prijedlog odluke o razrješenju Džaferovića s dužnosti predsjedavajućeg Doma tvrdeći da je on znao za zločine nad Srbima u proteklom ratu, ali da nije učinio ništa da to spriječi.

Za taj prijedlog glasalo je pet poslanika, 31 poslanik je bio protiv, dok su četiri bila suzdržana, nakon čega su poslanici SNSD-a napustili sjednicu Predstavničkog doma.

Budući da su poslanici SDA Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić formirali nezavisni poslanički blok nakon što su istupili iz Kluba te stranke u Predstavničkom domu, Sokolović je o tome želio javno obavijestiti poslanike i javnost, ali ga je Džaferović upozorio da to ne može u okviru rasprave o dnevnom redu sjednice.

Potom je Sokolović zatražio pauzu, nakon koje je obrazložio da su oni formirali takozvani Nezavisni blok koji će raditi na državnim interesima te je pozvao da ih i ostale stranke u tome podrže.

Ta tri poslanika napustila su Klub SDA jer se ne slažu s nekim odlukama tog kluba, a situacija je kulminirala nakon što oni, kao ni Šemsudin Mehmedović, koji se još nije odredio o tome da li je dio tog novoformiranog Nezavisnog bloka, nisu prihvatili set zakona o akcizama.