Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici Skupštine KS za smanjenje plaća čelnicima javnih ustanova

skupstina-ks123333

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su danas utvrdili Nacrt zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač ovaj kanton te ga uputili u javnu raspravu od deset dana.

Cilj zakona je da se u svim javnim institucijama i preduzećima uvede jedinstven sistem koji reguliše plaće, jer je do sada, na osnovu podataka Porezne uprave FBiH, ta oblast bila nedovoljno uređena.

Ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić istakao je da je ovo hrabar i odlučan potez te da je samo odraz već utvrđenih politika Vlade ovog kantona.

– Prosječna plaća za 11 mjeseci prošle godine u FBiH iznosila je 827 KM, a ukoliko se usvoji ovaj zakon na narednoj sjednici krajem februara, plaće čelnih ljudi ovih institucija maksimalno mogu iznositi tri prosječne plaće u FBiH sa stimulacijom i destimulacijom do 30 posto – pojasnio je.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da će kazna za nezakonito povećanje plaće iznositi 2.000 KM, a da će uštede na godišnjem nivou biti oko milion KM.

Poslanik SBB-a Rasim Lakota ocjenjuje da je predlaganje ovog zakona dio reformskog procesa te da predstavlja opredjeljenje za smanjenjem javne potrošnje.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović podržao je odluku Vlade KS-a da reguliše plaće čelnih ljudi.

– Žao mi je što mi za određivanje plate direktora uzimamo prosječnu platu u FBiH, jer mislim da bi realno bilo da uzimamo najmanju platu u FBiH – zaključio je.

Poslanik DF-a Mirsad Pindžo podržao je Nacrt zakona te dodao da bi najbolje bilo da su poslanici na današnjoj sjednici imali i podatke da je neko od direktora koji je imao “bezobrazno” visoke plaće i smijenjen.

Poslanik SDA Mirza Čelik istakao je da su visine direktorskih plaća skandalozne te poručio građanima da se neće ponoviti da neko u ovom kantonu ima tolike plaće.

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su u materijalima za današnju sjednicu dobili visinu primanja zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima u KS-u.

Najveće plaće imaju imaju dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Samir Čaušević (7.325 KM), dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra (6.012) te dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Borislav Petrović (5.887 KM).

Najveći prihod od povremene samostalne djelatnosti ima Omer Ćemalović iz Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Sarajevo (59.384 KM) te dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Samir Čaušević (58.398 KM).