Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici SNSD-a nisu glasali za izmjene Zakona o akcizama

parlament

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici većinom glasova prihvatili su negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet i time su odbili izmjene Zakona o akcizama koji je predviđao povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Za razliku od prethodnog puta kada su se izjašnjavali o ovom zakonu, poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu pristupili glasanju. Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Milica Marković, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić nisu ni glasali, iako su bili prisutni u sali.

Za negativno mišljenje Komisije bio je 21 poslanik, 14 ih je bilo protiv dok je samo Šemsudin Mehemdović bio suzdržan.

Tako su za negativno mišljenje Komisije glasali poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, kao i poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Nenad Lalić, Đorđo Krčmar, Borislav Bojić i Aleksandra Pandurević te nezavisni poslanik Jovan Vukovljak.

Za ovakvo mišljenje Komisije glasali su i posalnici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Damir Bećirović, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović, poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Momčilo Novaković te poslanica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Diana Zelenika.

I poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, Denis Bećirović i Mirsad Mešić glasali su za negativno mišljenje Komisije kao i poslanici Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zaim Backović i Jasmin Emrić.

Glasanjem protiv negativnog mišljenja Komisije, izmjene zakona podržali su poslanici Stranke demokratska akcije (SDA) Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Nermina Kapetanović, Safer Demirović i Hazim Rančić te Saveza za bolju budućnost (SBB) Fehim Škaljić, Damir Arnaut, Mirsad Đonlagić i Mirsad Isaković.

Protiv negativnog mišljenja Komisije bili su i poslanici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Predrag Kožul i Monika Tomić.

Set zakona o akcizama predviđao je da se dodatna sredstva od povećanja akciza utroše na izgradnju cestovne infrastrukture cesta i autocesta, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je u obraćanju poslanicima kazao da je bez toga teško očekivati ekonomski napredak zemlje.

Izmjene ovih zakonskih rješenja ranije je podržao Dom naroda PSBiH.