Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Poslanici u dilemi zbog povećanja plata: “Hoće li povećanje dobiti i neradnici”

U Banja Luci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske
14.09.2022., Narodna skupcina RS, Banja Luka (BiH) – U Banja Luci se odrzava posebna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o potvrdjivanju izjave srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika o proglasenju Odluke o davanju agremana njemackom veleposlaniku u BiH stetnom po vitalne interese RS. Oporba u RS tvrdi da Dodik manipulise u predizbornom periodu i ne prisustvuje posebnoj sjednici NSRS, osim Nebojse Vukanovica i poslanika SPS-a. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

Za ova povećanja u budžetu je planirano dodatnih 16 miliona KM

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju danas po hitnom postupku set zakona o povećanju plata u javnom sektoru.

Predlaže se povećanje plata zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, u javnim službama, u oblasti visokog obrazovanja, u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, u oblasti kulture, u organima uprave, zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Ministarka finansija Zora Vidović podsjetila je da je u skladu sa sporazum potpisanim sa reprezentativnim sindikatima dogovoreno povećanje plata budžetskim korisnicima od 1. januara 2023.

– Rečeno je da će zaposleni koji imaju nižu platu od prosječne u Republici Srpskoj dobiti povećanje od pet odsto, dok se veće plate neće mijenjati. Prosječna plata trenutno iznosi 1.211 KM – rekla je Vidovićeva.

Za ova povećanja u budžetu je planirano dodatnih 16 miliona KM.

Pred poslanicima je čak 29 tačaka dnevnog reda. Iz opozicije su protestovali zbog izuzetno obimnog materijala, koji im je, ističu, dopremljen u posljednjem momentu, odnosno proteklog petka, a pojedinima tek juče.

Poslanik Igor Crnadak smatra nedogovornim što je zakone o povećanju plata kratko obrazložila samo ministarka finansija.

– Trebali smo čuti prve ljude ovih resora, da čujemo koliko su zadovoljni trenutnom situacijom i ovime što se predlaže – istakao je on.

Upitao je i da li će plate biti povećane radnicima u javnim ustanovama, koji ne dolaze na posao, osvrćući se na nedavnu izjavu premijera Radovana Viškovića koji je zatražio da se ovim radnicima, odnosno neradnicima, uruči otkaz, prenosi SrpskaInfo.com.