Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta kažu propisi

Poslanici u klin, gradonačelnica Sarajeva u ploču: Kako pravilno postaviti zastavu BiH?

benjamina karić zastave bih
Foto: Fena/ predstavnickidom-pfbih.gov.ba

U najkraćem: BiH nema razrađene propise o postavljanju zastave, pa se vlasti moraju koristiti veksikologijom (naukom o zastavama)

Položaj zastave Bosne i Hercegovine ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu u posljednje vrijeme izazvao je kritike pojedinih federalnih zastupnika, zbog čega su neki od njih, poput Marija Karamatića, tražili čak i prekid sjednice tražeći da se ona postavi ispravno.

I federalni poslanik Sanel Kajan je mišljenja da je zastava BiH ispred ovog objekta postavljena naopako, te je Gradu Sarajevu, s obzirom na ingerencije, uputio incijativu da se ova zastava postavi pravilno. Odgovor je dobio od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, koja, pak, tvrdi da je zastava BiH postavljena pravilno.

Ima li pravilnika?

Kako je navela gradonačelnica, zastave na jarbolima ispred objekta su postavljene u vertikalnom položaju koji Zakonom o zastavi BiH nije posebno tretiran niti postoje pravilnici o upotrebi i načinu kačenja zastave.

-U nedostatku akata kojima bi se reguliralo ovo pitanje nema mjesta primjeni logike kada se uzme u obzir da Zakonom o zastavi BiH nije definisano da trougao žute boje predstavlja geografski oblik države BiH, a što se koristi kao obrazloženje za okretanje trougla, već je jedino ispravno primjena pravila veksikologije, nauke o zastavama – pojašanjava Karić.

Akt gradonačelnice o zastavi

Kako dalje navodi, na nemogućnost okretanja zastave ukazuje i član 3. Zakon o zastavi BiH kojim su, kako ističe, precizno i nedvosmisleno utvrđeni oblik i dimenzije zastave i kao i omjer između njene dužine i širine.

-Naime, navedenim članom je propisano da je zastava pravougaonog oblika, te da je odnos između dužine i širine zastave 1:2. Dakle, Zakonom nije propisana situacija u kojoj bi omjer između dužine i širine zastave bio 2:1, a što bi bila situacija ukoliko bi se zastava okrenula na način koji je suprotan od načina na koji je zastava trenutno istaknuta ispred zgrade u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 3 – ističe Karić.

Heraldika i zakon

Zaključuje, kako, uzimajući u obzir da zastava BiH ima jedno lice, da nema heraldiku, da nema zakonska i podzakonska pravila o upotrebi i načinu kačenja zastave, onda se ona kači prema pravilu veksikologije i to: na lijevu stranu jarbola i pušta se slobodan pad zastave.

-Iz normalnog horizontalnog položaja, zastava se dovodi u vertikalan položaj rotacijom s lijeva na desno u smjeru kretanja kazaljke na satu. Uzimajući u obzir sve naprijed navedeno, proizilazi da je zastava BiH ispred zgrade u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 3 postavljena ispravno i nema potrebe za njenim okretanjem – ustvrdila je gradonačelnica Sarajeva.