Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanički klub HDZ-HNS Parlamenta FBiH: Neprihvatljivo današnje zasjedanje

parlament_FBIH_predstavnicki_dom_29112016
Arhiva

U pauzi koja je na zahtjev poslanika Stranke demokratske akcije uslijedila ubrzo po otvaranju 24. vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, poslanički klub Hrvatske demokratske zajednice BiH – Hrvatskog narodnog sabora (HDZ-HNS) saopćio je da ne želi učestvovati u parlamentarnom radu do okončanja 26. redovne sjednice ili postizanja dogovora između koalicionih partnera.

– Cijeneći kako je 24. izvanredna sjednica, zakazana za 28. decembar bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tijekom 26. redovite sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicionih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice – citat je iz saopćenja.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma otvorena je s više od dva sata zakašnjenja. Poslanici Kluba HDZ-HNS nisu došli na zasjedanje, među njima ni dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković, član tog Kluba.

Zbog toga su članovi Kluba Stranke demokratske akcije zatražili pauzu, koja je u toku, da bi, kako su obrazložili, stručne službe pozvale poslanike HDZ-HNS-a da dođu na zasjedanje i time pokažu odgovornost budući da su u najavljenom dnevnom redu važni akti, kao što je budžet FBiH za narednu godinu i novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kad je riječ o 26. redovnoj sjednici Doma, koju u saopćenju spominje Klub HDZ-HNS-a, ona je otvorena protekle sedmice, ali je istog dana i prekinuta.

Špekulira se da će prekid biti epilog i današnjeg zasjedanja.