Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitet u problemu

Posljedice sankcija: Rasulo u RS-u, političari “mijenjaju dresove”, SDS pred gašenjem

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Na listi Američke kancelarije za upravljanje imovinom stranaca nalazi se 47 pravnih i fizičkih lica iz Bosne i Hercegovine. Među njima su i visokopozicionirani bh. političari i firme koje se povezuju sa njima

Banke Bosne i Hercegovine gase račune pravnim i fizičkim osobama koje su na američkoj crnoj listi. Račun je zatvoren i Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), koja se pod sankcijama nalazi još od 2004. godine.

BHRT je istražio kakve su posljedice gašenja računa zbog američkih sankcija i da li je jedna od njih već počela mijenjanjem stranačkih dresova?

“Nemojte mi ovdje pričati o sankcijama. Ja sam svoje račune ugasio, moja porodica je sankcionisana. Nemam one kartice za plaćanje, nisam ih nikada ni imao, ali uvijek u džepu imam ponešto novca”, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Ispad Sanje Vulić

Za razliku od šefa stranke, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić nije nonšalantno reagovala na američke sankcije i blokadu računa pojedincima i firmama. Nazvala ih je “zločinom” i “uništavanjem egizistencije”.

“Je l’ mislite da ćemo dozvoliti da naše kolege budu bez novca? Svako od nas ko ima platu, solidarisaćemo se, nas šestoro ćemo dati po 1.000 maraka. Mislite da ćemo pustiti da srpski član Predsjendištva bude bez plate, nadoknade? Nema teorijske šanse”, istakla je Vulić.

Posljedice američkih sankcija osjetio je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara, zbog čega je pisao Savjetu ministara BiH.

“U konkretnoj situaciji, institucije BiH su dužne omogućiti mi da ostvarim jedno od svojih osnovnih ljudskih prava, omogućiti mi da primam mjesečne plate iz radnog odnosa, te od vas tražim da osigurate isplatu moje plate”, naveo je Čavara.

“Jednostavno ne postoji način da se novac dobije, žargonski rečeno, u kešu. Ne postoji mogućnost ni preko pošte da se rješava jer i tu treba da imate račun, tako da osobe će morati naći banku koja će htjeti otvoriti račun za njih”, naglašava Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

SDS u velikom problemu

A račun je ugašen i SDS-u. Time 35 zaposlenih u stranci ostaje bez plate. Prvi čovjek ove stranke tvrdi da ih neće ostaviti na cjedilu i da se traže modeli za finansiranje i izlazak na izbore.

“Ugovor s bankom je raskinut jednostrano, bez naše saglasnosti i mi smo pokrenuli mehanizme zaštite koji će potrajati. Postoje kratkoročni ciljevi kako stranka da izađe na izbore”, kaže Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

U vrhu DNS-a nam je potvrđeno da će zbog gašenja računa pojedini opštinski odbori SDS-a preći u ovu stranku. Za političke analitičare to nije iznenađenje, jer osipanje ove stranke, kažu, traje godinama.

“S jedne strane SDS priznaje da može biti ozbiljnih posljedica za finansiranje i ljudi koji zavise od stranke, s druge strane SNSD kontinuirano odbija da prizna da ima posljedice”, navodi politički analitičar Mladen Bubonjić.

“Loša poruka investitorima”

Za ekonomistu Aleksandra Ljuboju je neprihvatljivo da banke ugase račune pojedincima i firmama. Smatra da se time šalje loša poruka investitorima i da su negativne posljedice po ekonomiju višestruke.

“Imamo gašenje računa kompanijama koje imaju obaveze direktne i indirektne poreze, prema dobavljačima, ugovore neće moći da završe, kako da im naplatite penale, doći će do sudskih procesa”, ističe Ljuboja.

Na listi Američke kancelarije za upravljanje imovinom stranaca nalazi se 47 pravnih i fizičkih lica iz Bosne i Hercegovine. Među njima su i visokopozicionirani bh. političari i firme koje se povezuju sa njima.