Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stižu palmer i Eichhorst

Posljednja šansa za dogovor: Počinje nova runda pregovora o Izbornom zakonu

Član Predsjedništva BIH Šefik Džaferović primio Palmera i Eichhorst
05.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clan Predsjednistva BiH Sefik Dzaferovic primio je u posjetu pomocnika drzavnog sekretara u Kancelariji za Europu i Euroaziju Matthewa Palmera i direktoricu za Zapadnu Ezropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Ezropskoj sluzbi za vanjske poslove Angelinu Eichhorst. Matthew PalmerrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Posrednici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije poručuju da je ova runda pregovora posljednja šansa za dogovor. Za njih održavanje izbora u ovoj godini nema alternativu i zato tvrde, volje za dogovor mora biti

Sredinom naredne sedmice u Sarajevo ponovo stižu predstavnici američke i evropske administracije, Angelina Eichhorst i Matthew Palmer. To znači da naše političare očekuje nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Lideri SDA i HDZ-a dijelom optimistični u vezi s mogućim dogovorima. Ipak, optimizam ne dijele ni analitičari ni opozicija.

Optimistično dočekujemo međunarodne goste. Barem prema najavama predsjednika HDZ-a BiH. Najavljuje da bi sastanci u vezi s izmjenama Izbornog zakona trebali biti završeni do 25. januara.

– 23, 24 i 25. januara će biti ili bi trebali biti završeni razgovori sa predstavnicima evropske i američke administracije na temu izmjena Izbornog zakona sukladno sprovedbi sporazuma iz Mostara koji se tiče Izbornog zakona, legitmino predstavljanje konstitutivnih naroda, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Njegov koalicioni partner ne dijeli startni optimizam. Kompromis je kaže neophodan, ali da bi se omogućilo da Hrvati biraju svoje legitimne političke predstavnike, istovremeno uloga domova naroda bi trebala biti isključivo zaštita vitalnih nacionalnih interesa.

– U prvi mah su odgovori tvrdi jer svako se teško odriče onoga što drži u svojim rukama. Teško mu je izaći pred svoje članstvo i birače s tim da je nešto dao, ali da bi se nešto dobilo morat će se nešto dati, i sa naše strane, a i sa strane HDZ, navodi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Posrednici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije poručuju da je ova runda pregovora posljednja šansa za dogovor. Za njih održavanje izbora u ovoj godini nema alternativu i zato tvrde, volje za dogovor mora biti.

– Dolazimo do trenutka 5 do 12, kada postoji posljednja šansa da se riješi ono što su SDA i HDZ izrazili kao svoja opredjeljenja prije 18 mjeseci i više nego 18 mjeseci, a što se odnosi na Predsjedništvo BiH i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ističe Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

– Unapređenje odnosa između Bošnjaka i Hrvata jeste nešto što je izuzetno važno, radimo predano na tome i pitanje je dakle da svi građani ove zemlje imaju mogućnost da ostvare svoje pravo da se mogu kandidovati za najviše pozicije u vlasti”, naglašava Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

S prognozama oprezni i analitičari. Jedni tvrde da su lideri stranaka sada manje spremni na kompromise, dok drugi vide i pozitivne signale. Poput ponovnog dolaska međunarodnih zvaničnika ili odlaska lidera na konsulatacije s premijerom Hrvatske Plenkovićem, javlja BHRT.

– Tako da bih rekao da se sada ulazi u novu fazu sa gore pozicije nego što je to bilo na početku, ne smijemo zaboraviti da je vremenski okvir u ovom slučaju kraći, da se sve stvari moraju završiti u narednih nekoliko mjeseci, navodi Milan Sitarski, politički analitičar.

Hronični problemi izmjena izbornog zakonodavstva i nepronalaženje zakonskih rješenja trebaju dobiti konačan epilog. Ukoliko se teži održavanju izbora, kojima će prethoditi duga parlamentarna procedura.