Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Posljednje tinejdžersko” izdanje Jazz Festa okončano nastupom Vlade Džihana

g

Devetnaesto, kako ga je direktor Jazz Festa Edin Zubčević nazvao “posljednje tinejdžersko” izdanje Jazz Festa Sarajevo okončano je nastupom bosanskohercegovačkog umjetnika Vlade Džihana koji je predstavio će svoj aktuelni projekt Edgar Tones zajedno s velikim orkestrom i 19 muzičara na sceni.

br

Uz ženski vokalni trio The Su'sis i austrijski dio ansambla koji čine trubač Markus Pechmann, saksofonsita Martin Harms i bubnjar Alex Pohn, s Džihanom su nastupili  i duvačka sekcija koju čine mladi muzičari nove generacije iz regije – iz Slovenije Tomaž Gajšt, Vid Žgajner, Jaka Kopač i Blaž Trček, iz Srbije Aleksandar Arsić, iz Bosne i Hercegovine Vanja Rupar, iz Hrvatske Vojkan Jocić, iz Makedonije Trajče Velkov i Kiril Kuzmanov, a nastupio je i mladi trubač Nikola Mirosavić, polaznik Music Meetinga, edukativnog programa Jazz Festa.

AAS3320

Osim toga, kao specijalni gosti koncerta nastupili su bosanskohercegovački gitarista Dino Šukalo, pijanista Adis Sirbubalo i basista Edvin Hadžić.

jazz fest sarajevo

Nastup 19 muzičara na sceni Bosanskog kulturnog centra pružio je publici posljednje noći 19. Jazz Festa zanimljiv nastup i uveo ju je u ”sofisticirani ali divlji, emocionalni i hrabri, klasični s elektroničkim obratom” svijet zvuka, ritma, boja i blještavila.

skkkk

 

Devetnaesto izdanje Jazz Festa omogućilo je sarajevskoj publici da posluša razne pravce i trendove u jazz muzici, kao i da uživa u nastupima nekih od najzvučnijih imena tog žanra poput Al Di Meole, Tomasza Stanka i Kurta Elinga, kao i brojnih drugih inovativnih muzičara. Novost predstavlja i “regionalna dimenzija” festivala s nastupima Vladimira Kostadinovića i večerašnjom izvedbom velikog orkestra Vlade Džihana koji uključuje brojna regionalna imena.

jbr-1-dan-19-jfs-tygran-hamasyan-15