BiH

Novinar i publicista

Posljednji ispraćaj Zije Dizdarevića u petak na sarajevskom groblju Bare

23/11/2021

Novinar i publicista Zija Dizdarević preminuo je u Sarajevu 14. novembra, u 75. godini

Posljednji ispraćaj novinara i publiciste Zije Dizdarevića najavljen je za petak, 26. novembra od 12 sati, na sarajevskom groblju Bare.

Dizdarević je bio aktivan sudionik medijskog djelovanja više od pet decenija.

Savez novinara BiH proglasio je Dizdarevića novinarom 2001. godine. Pobjednik je konkursa za najbolji novinarski opus u 1995. godini Fonda Soros Otvoreno društvo. Dizdarević je nosilac najviših priznanja u Radio Sarajevu i Radio televiziji Sarajevo – Nagrade “Samuilo Milić” i Zlatne značke RTSA.

– Na ispraćaju će biti emitovane tri melodije za koje je tekstove napisao Zija Dizdarević. “Ulica prkosa” nastala je nakon masakra građana u ulici Vase Miskina (Ferhadija), kompozitor je Fadil Redžić a izvođači Indexi. Pjesma “Mirjana”, koju je komponovao Esad Arnautalić, u spomen je Zijine rodice koja je dobila ime po njegovoj majci. Vokalni solista je Vedo Hamšić, koji je nakon 27 godina ušao u Arnautalićev studio i otpjevao melodiju bez ponavljanja. To je pjesma rađena za Arnautalićev neostvareni projekt “Bosanskohercegovačka šansona”. Tako je i sa Dizdarevićevom “Sarajevskom kišom” posvećenoj supruzi Nermi, koju je takođe komponovao Fadil Redžić. Izvođač je glumac Tarik Filipović, premijerno u zagrebačkom Lisinskom (2007.) – najavio je Bojan Dizdarević, sin Zije Dizdarevića.

Zija Dizdarević je gotovo četvrt vijeka proveo u Radio Sarajevu, radeći poslove od pripravničkih do direktorskih. Od posljednje godine rata pisao je za ‘Oslobođenje’, do 2011. godine. Dizdarević je pisao do posljednjeg daha i za druge medije, u novije vrijeme i portale u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i dijaspori.

Autor je knjiga “Izmišljeni grijeh” i “Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova” i koautor i suurednik monografije “Radio Sarajevo”.

Novinar i publicista Zija Dizdarević preminuo je u Sarajevu 14. novembra, u 75. godini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.