ZHK

Posljednji kanton koji je uveo zabranu kretanja: Vrijeme je da se probudimo

trijaza_koronavirus_hm_01 (3) (1)

Apelirala je na građane i one koji dođu sa strane na porodična okupljanja, ukoliko primijete simptome koji bi mogli odgovarati kovidu da se telefonski jave u najbliži dom zdravlj

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Zapadnohercegovačkom kantonu u utorak je Štab civilne zaštite donio naredbu o ograničavanju kretanja na prostoru tog kantona od 23 do 5 sati ujutro, a ta naredba stupa na snagu danas i trajat će 15 dana.

Naredba je donesena zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u tom kantonu, odnosno porasta broja smrtnosti.

Ministar zdravstva ZHK Tomislav Pejić precizirao je kako je epidemiološka situacija u tom kantonu pogoršana, te da su trenutno na području ZHK 622 osobe zaražene koronavirusom.

Ministar Pejić naglasio je kako dolaze teži dani jer je blizu i sezona gripe a očekuje se i dodatan broj zaraženih od koronavirusa “ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno”.

“Prvenstveno tu mislim na nošenje maski i izbjegavanje javnih okupljanja jer na taj način ćemo pružiti podršku zdravstvenom sustavu koji je maksimalno upregnut”, istaknuo je, između ostalog, Pejić.

V.d. ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić naglasila je kako se suočavaju s porastom broja smrtnih slučajeva u tom kantonu. Po njenim riječima, zdravstveni sistem je u fazi pucanja.

“Pucanje nije nešto što će odjedanput puknuti i reći od danas nemate zdravstva. On već sada puca, a situacija je takva da ljudi ne mogu doći na redovne konzilijarne preglede, da ne mogu zbog povišene temperature ući u Dom zdravlja kad im i kako im odgovara. Sada ili nikad je vrijeme da se probudimo”, poručila je Jurić.

Apelirala je na građane i one koji dođu sa strane na porodična okupljanja, ukoliko primijete simptome koji bi mogli odgovarati kovidu da se telefonski jave u najbliži dom zdravlja.

Upravo je ovaj kanton bio jedini koji nije 11. novembra preuzeo naredbu Federalnog kriznog štaba kada je u ovom bh. entitetu uvedeno ograničenje kretanja od 23 do 5 sati ujutro.

Tada su iz Civilnog štaba ZHK naveli da Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH kojom se ograničava kretanje građana u vremenu od 23 do 5 sati ujutro narednog dana, ne vrijedi za područje ZHK jer su oni ranije proglasili stranje nesreće.