Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednji radni dan predsjednice Suda BiH

Medzida Kreso

Nakon 12 godina rada, Meddžida Kreso danas napušta funkciju predsjednice Suda BiH. Njeno mjesto sutra zauzima Ranko Debevec, kojeg je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH izabralo sredinom decembra.

Dugogodišnji sarajevski advokat Fahrija Karkin je kazao da je studirao sa predsjednicom Kreso i da kroz dugogodišnju saradnju s njom ima samo riječi hvale.

“Imali smo dobru saradnju. Kad god sam tražio prijem, primila me i djelovalo se po intervenciji koju sam tražio za potrebe nekih mojih klijenata. Ja sam lično zadovoljan i želim joj sve najbolje”, rekao je Karkin.

Za sutkinju i predsjednicu Državnog suda, Kreso je imenovana u oktobru 2004., a mandat joj je produžen na današnji dan 2011. godine.

Kreso je od 1973. obavljala poslove tužiteljice, sutkinje, predsjednice suda, te advokatice, a nakon reforme pravosuđa 2001. bila je zamjenica glavnog tužioca Federacije BiH i Državnog tužilaštva.

Kada je u pitanju novi predsjednik Suda BiH, Karkin nema velika očekivanja.

“Znam da je dobar sudija i čovjek, vrlo korektan. Njegove menadžerske i upravljačke sposobnosti nisu mi poznate”, izjavio je on.

Za rad sutkinje Kreso, advokat Miodrag Stojanović je kazao da se nema na što požaliti.

“Plaćali su nas uredno i meni je bila dobra. Uz to, moja je zemljakinja i želim joj puno lijepih dana u penziji i mnogo zdravlja”, rekao je Stojanović.

On je naveo da kroz suđenja poznaje i novog predsjednika Suda i da misli da je korektan, te da zna svoj posao.

Debevec je izabran sa šest glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim za predsjednika Suda BiH. Pojedini članovi VSTV-a, kao i udruženja žrtava, izrazili su nezadovoljstvo zbog njegovog imenovanja jer je iz reda Ostalih, a sudija Suda BiH Izo Tankić je zatražio poništenje odluke.

Tankić je podnio zahtjev za zaštitu sloboda i prava zagarantovanih Ustavom, u kojem navodi da Debevec nema dokazano iskustvo u rukovođenju, što je zakonom propisano za čelnika Suda BiH.

Debevec je sudija Suda BiH od decembra 2012. godine. Prije toga je radio kao tužilac u Državnom tužilaštvu, kao i na Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Debevec je radio i kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar.