BiH

posljedice koronavirusa

Poslodavci koji budu otpuštali radnike ostaju bez pomoći Vlade RS

20/03/2020

Danas je održana sjednica Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS-a

Niti jedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći da računaju na pomoć Vlade Republike Srpske, saopšteno je danas nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku s ciljem razmatranja prijedloga mjera podrške privredi u novonastaloj situaciji u vezi sa koronavirusom kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić, konstatovano je da se radno-pravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu reguliše na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

“Radno-pravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla zbog više sile reguliše se po Zakonu o radu, kao i radno-pravni status roditelja koji su zbog prestanka rada škola i vrtića primorani da uzmu bolovanje”, stoji u saopštenju iz Vlade RS.

Razmatrana je potreba redefinisanja liste djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad, kako bi se određenim uslužnim djelatnostima, uz poštovanje higijensko-sanitarnih mjera, rad dozvolio.

“Članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS-a su predložili da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu s promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje”, stoji u saopštenju.

Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora RS biti obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, Vlada će donositi interventne mjere s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima.

S ciljem pravovremenog informisanja stanovništva u jedinici lokalne samouprave, neophodno je da Republička uprava civilne zaštite uspostavi funkcionisanje regionalnih centara za obavještavanje i uzbunjivanje. Ovi centri su dužni da organizuju dežurstva 24 časa, te da sačine listu servisnih informacija s podacima o kojima će svakodnevno informisati građane.

“Situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda je stabilna, u RS postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu s utvrđenom dinamikom”, navode iz Štaba.

Situacija na tržištu se redovno prati i nema poremećaja u snabdijevanju prehrambenim i proizvodima široke potrošnje. Proizvodnja i distribucija električne energije odvija se nesmetano i bez prekida u isporuci za krajnje korisnike.

Republički štab za vanredne situacije uspostavio je Stručni operativni tim s ciljem pružanja informacija.

“Mjerama Vlade RS omogućeno je odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna, te njihovo plaćanje u ratama do kraja godine. Svim korisnicima zajmova iz fondova kojima upravlja IRB odobren je tromjesečni moratorijum na otplatu. Paušalno plaćanje poreza na ukupan prihod malih preduzetnika s jednim ili dvoje zaposlenih umanjen je za 60 odsto”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da međunarodni transport funkiconiše, čak i prema Italiji, a unutrašnji saobraćaj je redukovan u skladu s novonastalom situacijom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.