Poslovni odbor RTV FBiH: Javni servisi na udaru političkih centara moći

parlament fbih

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH saopćio je danas da “uz pritiske na pravosuđe” prisutan je i “permanentni pritisak na slobodu medija u BiH te pokušaji potčinjavanja javnih servisa političkim centrima moći, posebice Federalne televizije”.

– Neriješeni problem naplate RTV takse dovodi u opasnost finansijsku samostalnost javnih servisa, a na sceni su, i prema saznanjima tužiteljstava do kojih smo došli, i pokušaji protuzakonitog političkog preuzimanja javnog Federalnog servisa, u kojima ima elemenata i kaznenog djela udruživanja radi poduzimanja protupravnih radnji – ističe se u saopćenju iz Poslovodnog odbora RTV FBiH.

Taj odbor, uz problem upitne finansijske održivosti javnih servisa zbog nepostojanja trajnog rješenja naplate RTV takse, navodi da “pojedini politički centri ponovno prave planove kojima bi derogirali Zakon i procedure te potčinili Federalni javni servis svojoj volji”.

– Federalna televizija dosada se uvijek uspjela suprostaviti svim protuzakonskim akcijama potčinjavanja politici i to će činiti i u narednom razdoblju. Nećemo dopustiti da se od građana ove zemlje putem Federalnog javnog servisa skrivaju ili opravdavaju nepotizam, kriminal i korupcija te daljnje etničke podjele. Namjera nam je obratiti se međunarodnim institucijama koje su u proteklom razdoblju nebrojeno puta, svojim utjecajem, uspjeli osigurati održanje slobode medija u našoj zemlji. Ujedno, obavijestit ćemo i domaće institucije, strukovna udruženja i nevladine organizacije o ponovnom krojenju planova da se izvan procedura i protivno zakonu nametne politička volja u djelovanju javnih servisa, a posebice Federalne radio televizije – navodi se u saopćenju Poslovnog odbora RTV FBiH.

Odbor od nositelja političkih funkcija, kako u vlasti, tako i u opoziciji, “bez obzira na težnje pojedinih antidemokratskih elemenata”, očekuje “razboritorist kada je u pitanju zadržavanje stupnja dostignutih demokratskih stečevina u slobodi medija i financijskoj i uredničkoj samostalnosti Federalne televizije”.