Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratni zločini

Posmrtni ostaci četiri žrtve spremni za ukop na kolektivnoj dženazi u Bratuncu

bratucac zlocinifena

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani godinama kasnije na različitim lokacijama na području ove općine

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja je planirana za četvrtak, 12. maja u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani godinama kasnije na različitim lokacijama na području ove općine.

Po njenim riječima, među žrtvama koje će biti ukopane ove godine u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci bit će i jedno dijete. Radi se o Salmiru Hodžiću (1983.), dječaku iz mjesta Suha, koji je u momentu smrti imao devet godina.

– Prema tvrdnjama svjedoka ovog stravičnog zločina, dječak Salmir je zajedno sa njegovom porodicom, odnosno majkom, bratom, djedom i nanom kao i još nekoliko mještana Suhe ubijen u porodičnoj kući njegovog djeda Osmana i oca Beriza. Potom su zajedno sa kućom zapaljeni. Njegovi oskudni i dijelom nagorjeli skeletni ostaci su pronađeni prilikom ekshumacije koja je izvršena u junu 2002. godine u ruševinama ove porodične kuće – kazala je Fazlić.

Dodala je da je porodica smogla snage tek godinama nakon izvršene DNK analize i dobivenih rezultata o identitetu da njegove sitne posmrtne ostatke zvanično identifikuje i da saglasnost da se konačno spuste u mezar.

Konačan smiraj u Veljacima ove godine će naći i Salim (Osman) Kadrić, rođen 1969. godine u selu Hrnčići kod Bratunca. On je nestao 1993. godine u Lolićima, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavice kod Bratunca.

Bit će ukopani i posmrtni ostaci Saliha (Osman) Mehića, rođenog u Hrnčićima kod Bratunca 1964. godine. On je također nestao u Lolićima 1993. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavica.

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Bratuncu će biti ukopani i posmrtni ostaci Mehmeda (Meho) Imamovića, rođenog 1954. godine u Glogovoj. On je nestao tokom 1992. godine na području Glogove, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mjestu Tatar, u augustu 2017. godine.

Fazlić podsjeća da su u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju „Veljaci“ u Bratuncu do sada ukopane 304 žrtve iz proteklog rata.