BiH

tomislavgrad

Posmrtni ostaci fratara iz 18. stoljeća položeni u novu grobnicu

23/06/2019

Vraćeni su posmrtni ostaci trojice nekadašnjih franjevaca Bosne Srebrene - fra Martina Gabrića iz Dobretića (1745.), fra Ambrozija Borića iz Kreševa (1754.), te fra Luke Markotića iz Vrgorca (1768.)

Obred polaganja zemnih ostataka trojice franjevaca iz 18. stoljeća obavljen je u subotu na lokalitetu Granica pored tomislavgradskog naselja Mandino Selo gdje je podignuta nova grobnica za trojicu fratara čiji su zemni ostaci tu pronađeni tokom arheoloških istraživanja koja je u jesen 2016. godine vodila arheološka ekipa Franjevačkoga muzeja Tomislavgrad, predvođena kustosom Stipanom Dilberom.

Nakon skoro tri godine istraživanja u novoizgrađenu grobnicu, na ovoj lokaciji, vraćeni su posmrtni ostaci trojice nekadašnjih franjevaca Bosne Srebrene – fra Martina Gabrića iz Dobretića (1745.), fra Ambrozija Borića iz Kreševa (1754.), te fra Luke Markotića iz Vrgorca (1768.).

Prenosu posmrtnih ostataka uz više svećenika prisustvovala su oba franjevačka provincijala, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Miljenko Štekom, kao i fra Zoran Kutleša, zamjenik franjevačkoga provincijala provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita.

Liturgijski obred blagoslova fratarske grobnice i obreda polaganja zemnih ostataka trojice franjevaca slavio je provincijal fra Miljenko Šteko dok je svetu misu u župnoj crkvi u Kongori predvidio fra Jozo Marinčić uz koncelebraciju više svećenika.

Naime, na inicijativu Župnoga ureda Kongora djelatnici Franjevačkoga muzeja Tomislavgrad u jesen 2016. godine obavili su arheološka iskapanja dviju grobnica na lokalitetu Granice u Mandinu Selu.

Pronađeni su skeletni ostaci više osoba koji su radi detaljne analize i nastavka istraživanja preneseni u Franjevački muzej u Tomislavgradu.

Uz naučnoj analizi, dr. fra Robert Jolić, koji je prisustvovao obredu, ponovio je prisutnima kako se uistinu radi o svećenicima, franjevcima jer su prema izvještajima biskupa Dragićevića i Bogdanovića duvanjski župnici od početka 1740. pa do 1770-ih imali svoju kuću u Mandinu Selu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.