BiH

Sarajevo

Posmrtni ostaci najmanje tri žrtve ekshumirani na lokalitetu Alipašin Most

19/03/2021

Ekshumacija je zakazana nakon što su posmrtni ostaci uočeni jučer, a prilikom izvođenja građevinskih radova na ovom lokalitetu

Posmrtni ostaci najmanje tri žrtve ekshumirani su danas na lokalitetu Alipašin Most u sarajevskoj općini Novi Grad, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ekshumacija je zakazana nakon što su posmrtni ostaci uočeni jučer, a prilikom izvođenja građevinskih radova na ovom lokalitetu.

Radovi su odmah obustavljeni do okončanja ekshumacije. Inače, u pitanju su radovi na izgradnji mosta iznad željezničke pruge na devetoj transverzali, na mjestu gdje je doskora bilo malonogometno igralište u Boljakovom Potoku.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u prosekturu Javno-komunalnog preduzeća “Sveti Marko” u Miljevićima gdje će uslijediti njihova forenzička obrada odnosno sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička vještačenja kao i izuzimanje koštanih uzoraka, a kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacija je izvršena pod rukovodstvom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH.

U ekshumaciji su učestvovali i istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, antropolog Međunarodne komisije za nestale osobe kao i pripadnici Ministarstva unutrаšnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.