Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posmrtni ostaci ubijenih stanovnika Lješeva još nisu pronađeni

BiH

fiso

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je cvijeće na spomen obilježje stradalim stanovnicima sela Lješevo u općini Ilijaš koji su na današnji dan 1992. godine na zvjerski način strijeljani.

Tada su ubijena 22 stanovnika tog sela. Porodice stradalih, 25 godina poslije, još nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Fišo je u obraćanju istakao da je agresor u posljednjem ratu prepisao krvavu metodu etničkog čišćenja i ubijanja nevinih civila od fašista iz Drugog svjetskog rata, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

– Na sreću naša država je imala svoje hrabre kćeri i sinove pa agresor nije uspio u svojoj nakani. Naša je trajna obaveza čuvati tekovine časne i plemenite borbe Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i nikada ne dozvoliti da padne u zaborav ono što nam je agresor učinio – kazao je.

Tog 5. juna 1992. godine u Lješevu su ubijeni Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.