Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikola Zukur Lakušić

Posrednik za nabavku vakcina za FBiH ima problema s pravosuđem u Srbiji

Nikola Zukur Lakušić je kako je objavio Inforadar hapšen u Srbiji zbog pokušaja ubistva, a Al Jazeera je objavila njegovo pismo premijeru Novaliću u kojem obećava brzu isporuku vakcina preko jedne švicarske firme

Dok se u FBiH željno iščekuje dolazak prvih 100.000 vakcina, a na osnovu ugovora koji je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao s firmom “Medimpex”, mediji u BiH otkrili su da Nikola Zukur Lakušić iz Srbije, a preko kojeg bi trebala ići nabavka ukupno 500.000 vakcina za FBiH ima problema s pravosuđem u Srbiji.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ

Tu informaciju jučer je prvo objavio portal Inforadar, koji je naveo da je Lakušić 2016. godine hapšen u Srbiji zbog pokušaja ubistva.

Potom je danas Al Jazeera objavila e-mail koji je Lakušić poslao premijeru FBiH Fadilu Novaliću 9. marta u kojem nudi brzu nabavku vakcina.

U tom e-mailu Lakušić nudi nabavku preko švicarske firme Allianz Swiss Trade za koju tvrdi da ima dobre veze s Ruskim investicionim fondom i s proizvođačem vakcina Sputnik V i da ih može dopremiti u roku 72 sata.

Lakušić u tom dopisu navodi i da bh. firma kojoj ne navodi ime može “igrati ulogu posrednika” za uvoz vakcina u BiH.

Al Jazeera je objavila i Lukušićev odgovor u kojem on negira da ima išta s tom firmom, te tvrdi da je on žrtva vlasti u Srbiji te da mu podmeću kriminal.

Podsjećamo, Inforadar je jučer objavio dokumente ad hoc tima za nabavku vakcina u FBiH na kojima piše da je Lakušić ovlašteni agent Ruskog investicionog fonda za bivšu Jugoslaviju.

Fokus je inače jučer tragom informacija Inforadara uputio upit Ruskom investicionom fondu da nam odgovore da li Lakušić ima njihovo ovlaštenje za uvoz vakcina u zemlje bivše Jugoslavije.

Odgovor još čekamo, a u međuvremenu Fokus saznaje da je “Medimpex” dan nakon što ga je Vlada FBiH odabrala za dobavljača vakcina, obavijestio Novalića da ih je agent obavijestio da proizvođač u Rusiji ima primjedbe u ugovoru na ugovorne kazne i bankarske garancije, te da će proizvođač dostaviti svoj prijedlog ugovora koji je tek trebao biti usaglašavan sa Zavodom za javno zdravstvo.

S obzirom da je “Medimpex” pismo Novaliću uputio 17. marta, a koji smo od izvora u Vladi FBiH dobili na uvid, jasno je da je premijer Novalić ove probleme prešutio na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 18. marta, kada je rekao da se očekuje da se ugovor potpisan vrati iz Rusije u BiH.

No, kako saznaje Fokus iz Rusije još nije stigao odgovor tako da su ona “tri dana” u roku kojih Novalić najavljuje dolazak vakcina već prošla.

Inače, upućeni u proces nabavki kažu da je od samog početka priče o nabavci vakcina rok u kojem su ponuđači morali dostaviti dokumentaciju i tačan rok isporuke bio problematičan.

Naime, u prvom roku Vlada FBiH je ponuđačima dala faktički dva radna dana da sve neophodno dostave Zavodu za javno zdravstvo FBiH. U tom periodu “Krajinagroup” dostavio je dio dokumentacije, a iako je ova firma već uvozila vakcine Sputnik V za entitet RS nije se usudila navesti rok u kojem će isporučiti vakcine. Taj uvjet nisu mogle ispuniti ni drugih desetak firmi koje su se u međuvremenu javile u novom roku koji im je postavljen, izuzev “Medimpexa” koji je obećao dostavu vakcina za tri dana.

Kasnije su izjave o roku od tri dana korigovane, a što je “Medimpex” i naveo u pismu Novaliću u koji smo imali uvid te precizirao da rok od tri dana počinje teći od trenutka kada se akreditivi otvore u banci, što znači kada se proizvođač izjasni i kad isporuka bude sasvim izvjesna, a u ovom slučaju do toga još nije došlo.

Premda su građani FBiH zbog nemara i državnih i federalnih vlasti dovedeni u situaciju da nemaju nijedne vakcine na raspolaganju, prošlosedmična najava da bi one mogle stići, ohrabrila ih je. Sada kada se otkrivaju novi detalji u vezi s posrednikom za nabavku ponovo se javlja sumnja da će te vakcine i stići u BiH.