BiH

Zenica, Zavidovići i Kakanj

Postavljeno pet inzulinskih pumpi za djecu dijabetičare u tri općine ZDK-a

15/07/2019

Osim pet pumpi, finansiraju se i setovi za dvije inzulinske pumpe koje će, prema istim kriterijima, kandidati za pumpe moći sami nabaviti, a što još uvijek nije realizirano

Kantonalna bolnica Zenica provela je početkom ovog mjeseca petodnevnu edukaciju, nakon čega je u Zenici, Zavidovićima i Kakanju postavljeno pet inzulinskih pumpi drugoj skupini djece dijabetičara do 18 godina starosti, prema kriterijima Pravilnika o medicinskim pomagalima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

– Ujedno je obavljena i tromjesečna kontrola glikoliziranog hemoglobina A1c, za prethodnih troje djece kao pokazatelja reguliranosti dijabetesa. Svi roditelji su prošli kroz sistematičnu i kvalitetnu edukaciju provedenu hospitalno od dijabetološkog tima Odjela pedijatrije KBZ – ističu u obavijesti iz KBZ-a.

Prva skupina od troje djece, nakon tri mjeseca, ima odlične rezultate mjerene HbA1c pokazateljem. To je rezultiralo općim zadovoljstvom djece, manjim brojem aplikacija i velikom motiviranošću djece i roditelja.

Osim pet pumpi, finansiraju se i setovi za dvije inzulinske pumpe koje će, prema istim kriterijima, kandidati za pumpe moći sami nabaviti, a što još uvijek nije realizirano.

-Nadamo se da ćemo rebalansom budžeta ZZOZDK moći još jedan broj djece prevesti na terapiju inzulinskom pumpom u ovoj godini te da će planirana sredstva za inzulinske pumpe i prateće setove u idućoj godini biti znatno veća – ističu iz KBZ-a te dodaju da se djeca-dijabetičari ovisna o inzulinu s cijelog područja ZDK-a kontroliraju u Savjetovalištu za dijabetes Odjela pedijatrije.

lpak inzulinske pumpe daju jednom broju djece šansu za bolju reguliranost, dizanje kvaliteta života i odlaganje hroničnih komplikacija te je potreba za većim brojem inzulinskih pumpi opravdana.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.